U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

De Bruijn herbouwt Roombeek in Enschede

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 21 OKT. De Amsterdamse stedenbouwkundige Pi de Bruijn gaat op verzoek van het college van burgemeester en wethouders van Enschede een plan maken voor de herinrichting van het stadsdeel dat werd weggevaagd door de vuurwerkexplosie. De 58-jarige De Bruijn is vooral bekend door zijn ontwerp voor de nieuwe Tweede Kamer in Den Haag, waarbij een klein deel van de binnenstad werd vervangen of gerenoveerd.

Het college van B en W acht de Amsterdamse stedenbouwkundige het meest geschikt om het getroffen gebied opnieuw in te richten. De aanbeveling van een selectiecommissie waarin diverse organisaties (woningcorporaties en de belangenvereniging van slachtoffers, alsmede gedupeerde ondernemers), eveals twee wethouders en de wijkraden zitting hadden, telde hierbij zwaar. Enkele van de criteria naast het vakmanschap van De Bruijn waren: inlevingsvermogen in de ziel van de stad, in die van het rampgebied in het bijzonder, aandacht voor de door de ramp getroffenen.

Bij de explosie in mei van dit jaar op het terrein van S.E. Fireworks verdween een groot deel van de bebouwing over een oppervlakte van 42 hectare. Dat gebied zal volgens het Enschedese stadsbestuur op een aantrekkelijke en afwisselende manier opnieuw ingericht moeten worden. "Een immense en ingewikkelde opgave", aldus B en W.

Bij het ontwerpen gaat De Bruijn samenwerken met een brede werkgroep. De slachtoffers van de vuurwerkramp hebben de uitgangspunten voor de wederopbouw vastgesteld. Eén van die uitgangspunten luidt dat getroffenen mogen bouwen op hun oude perceel.

NRC Webpagina's
21 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad