U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Vuurwerkramp: het cijferwerk is nu begonnen


Slachtoffers van de vuurwerkramp kunnen een begin maken met een onderzoek naar de aansprakelijkheid voor geleden schade.

Door onze redacteur BAS BLOKKER

ROTTERDAM, 12 OKT. En de hondenbrokken? Wie betaalt de hondenbrokken?

"We vechten op alle fronten", zegt D. Hartman van de Belangenvereniging slachtoffers vuurwerkramp in Enschede. Dus ook op het front van de hondenbrokken. Er zijn, zegt Hartman, mensen die op 13 mei halsoverkop hun huis moesten evacueren, geen tijd hadden om het voer van de hond mee te nemen, en dat dus extra moesten kopen. Toen ze, soms weken later, hun huis weer in mochten, waren de oorspronkelijke brokken natuurlijk niet meer eetbaar. Hetzelfde geldt voor de mensen die met hun blote baby ("het was bloedheet weer die dag") het gebied uitrenden en dus nieuwe kleertjes moesten kopen. Allemaal schade van de vuurwerkramp, vindt de vereniging. Ze legt die gevallen ook voor aan het college van B en W, maar die zeggen volgens Hartman: 'Wij begrijpen niet waar u het over heeft.'De materiële schade van de vuurwerkramp die Enschede trof, is becijferd op 1,1 miljard gulden. Er is een complete woonwijk verwoest, met woningen, bedrijven, ateliers, auto's, alles wat erin stond. De dag na de ramp heeft premier Kok beloofd dat niemand financieel aan de ramp mocht onderdoor gaan.

Daartoe zijn in eerste instantie noodkredieten verstrekt. Aan particulieren via de stadsbank van lening. Aan ondernemers via de Kamer van Koophandel en het vakverbond voor het midden- en kleinbedrijf MKB. In tweede instantie is de gemeente begonnen min of meer definitieve regelingen uit te werken. Zo hebben de particulieren eind vorige maand te horen gekregen dat zij dat noodkrediet niet hoeven terug te betalen.

Voor ondernemers wordt de regeling in november verwacht, aldus een woordvoerder van de gemeente. "Sinds de Watersnoodramp van 1953 is er niet meer zo'n omvangrijke ondernemersregeling gemaakt." Zo'n vijfhonderd ondernemers, groot en klein, hebben naar schatting vierhonderd miljoen aan schade geleden. Zestig procent daarvan hebben de verzekeraars voor hun rekening genomen. Over de rest wordt nog onderhandeld tussen rijk, gemeente en verzekeraars verenigd in de commissie-Van Lidth de Jeude.

Van de overige zevenhonderd miljoen gulden schade voor particulieren is ook meer dan de helft gedekt door de verzekeraars. En categorie voor categorie ('opruimkosten', 'cascoschade' 'buitengewone onkosten') regelt de gemeente de financiële afwikkeling met de slachtoffers. Volgens Hartman komen de mensen in het kerngebied er relatief goed vanaf. De meeste aanmerkingen komen van bewoners van de 'buitenste ring'. Die hebben meer moeite om de gemeente er bijvoorbeeld van te overtuigen dat hun huis wellicht in waarde is gedaald door de vuurwerkramp. En dat hondenbrokken en babykleertjes een buitengewone onkostenpost vormen.

Uitgangspunt voor de gemeente is dat de schadevergoeding "wel betaalbaar moet blijven" , aldus de woordvoerder. "Maar misschien wordt alles nu wel doorkruist. Voor de rechtbank in Den Haag is namelijk een nieuw front geopend. De rechter bepaalde gisteren dat de slachtoffers kunnen beginnen met hun civiele procedure voor de vergoeding van letselschade.

De letselschade, schat advocaat M. de Witte, bedraagt nog eens vijfhonderd miljoen gulden. Maar wat volgens hem wel eens belangrijker zou kunnen zijn, is de houding van de verzekeringsmaatschappijen als de rechter oordeelt dat de overheid (rijk, provincie of gemeente) aansprakelijk is voor de geleden schade. De Witte: Dan hebben wij een mooi pad gebaand voor de verzekeraars om alsnog verhaal te halen bij de overheid."

Een woordvoerder van het Verbond van Nederlandse Verzekeraars zegt beslist dat zo'n actie voor brandverzekeraars niet de gewoonte is. De zorgverzekeraars zijn daar nog niet uit. De slachtoffers, ondernemers en particulieren, wel. Zij hebben zich massaal aangesloten bij de procedures die de letselschadeadvocaten aanspannen. De gemeente heeft voor hen het inschrijfgeld van vijftig gulden per persoon betaald.

NRC Webpagina's
12 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad