U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Enschede bouwt wijk te dicht bij vuurwerkopslag

Door onze correspondent
ENSCHEDE, 27 JAN. De gemeente Enschede bouwt in strijd met landelijke richtlijnen op een afstand van 600 meter van een vuurwerkopslagplaats nieuwe woningen.

De gemeente zegt de bouw op de Vinex-locatie Eschmarke wettelijk niet tegen te kunnen houden. Wethouder E. Koopmans wil de kwestie maandag voorleggen aan minister De Vries (Binnenlandse Zaken) als deze een werkbezoek aan Enschede brengt.

Enschede verwijt het ministerie van VROM te langzaam te zijn met de regelgeving rond vuurwerkopslagplaatsen. Direct na de ramp bij S.E. Fireworks heeft minister Pronk volgens Koopmans aangekondigd snel met wettelijke regels te komen. In september adviseerde VROM gemeenten om binnen een straal van 800 meter van een vuurwerkopslagplaats met meer dan 750 kilo professioneel vuurwerk geen nieuwe huizen te bouwen. Het vuurwerkbedrijf van K. Haarman heeft een vergunning om 150.000 kilo vuurwerk op te slaan, waaronder professioneel vuurwerk. Omdat de richtlijnen nog niet zijn vastgelegd kon Enschede volgens wethouder Koopmans een vergunning voor de bouw van 100 nieuwe woningen niet weigeren. Binnen een straal van 800 meter van het vuurwerkbedrijf van Haarman zijn nu al 1.200 woningen en een woonwagenkamp gesitueerd. Er is nieuwbouw gepland voor in totaal 1.500 woningen. Directeur C. Toering van woningbouwcorporatie Domijn, dat de woningen bouwt, verklaarde in het tv-programma Netwerk dat hij niet op de hoogte was van de richtlijnen. Volgens hem moet de gemeente het vuurwerkbedrijf verplaatsen. Dit is volgens wethouder Koopmans onmogelijk, omdat binnen de gemeentegrenzen geen terrein is waarbij in de nabijheid geen woningen staan.

NRC Webpagina's
27 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad