U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Ramp Enschede

Nieuws

Logboek

Onderzoek

Feiten

Slachtoffers

S.E. Fireworks

Vuurwerk en veiligheid

Reageer

Links

Enschede wil oude Roombeek terug...


De sloop van de restanten van de Enschedese wijk Roombeek, zwaar getroffen door de vuurwerkramp van vorig jaar, is deze week begonnen. Bewoners hopen dat de buurt haar oude karakter terugkrijgt.

Door onze correspondent

ENSCHEDE, 9 FEBR. Bij de wederopbouw van Roombeek-West staat voor de bewoners één ding voorop; de wijk moet het karakter van voor de ramp terugkrijgen. Dat betekent dat er een tuindorpachtige wijk moet verrijzen met woningen, winkels, ateliers en veel groen. "Lekker rommelig", schetst voorzitter A. Vasse van de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp. " Roombeek was een wijk met allerlei culturen door elkaar heen. Er stonden oude huizen, wat nieuwere huizen. Er moet dus absoluut niet volgens één patroon gebouwd worden." Vasse vindt dat de plannenmakers vooral goed naar de wensen van de bewoners moeten luisteren, omdat de wederopbouw een deel van het verwerkingsproces is. "Weg van de tekentafel en praten aan de keukentafel noem ik dat."

De belangenvereniging heeft een aantal uitgangspunten geformuleerd waar volgens haar bij de wederopbouw van de ramp rekening moet worden gehouden. Behalve dat het 'gevoel' van vroeger moet terugkeren, is er ook aandacht gevraagd voor de terugkeer of behoud van zoveel mogelijk elementen, zoals bijvoorbeeld de stratenloop. Maar niet alle bewoners zijn daar blij mee. Het al of niet in oude staat herstellen van het zogenoemde Roomveldje veroorzaakt bijvoorbeeld verdeeldheid. Een deel van de oud-bewoners wil dat dit het pleintje in oude staat wordt opgetrokken. Veel woningen staan daar, hoewel zwaar beschadigd, nog overeind. Op initiatief van architect Pi de Bruijn is besloten om de woningen voorlopig niet te slopen. Hij is van mening dat het Roomveldje charme en warmte aan de nieuwe wijk geeft. Enkele bewoners, die niet naar de wijk terug willen of kunnen keren, zijn fel tegen behoud van de woningen. "Bij hen lopen de rillingen over de rug bij de gedachte dat er iemand anders in 'hun' woning gaat wonen", zegt Vasse. De bewoners van het rampgebied hebben van de gemeente de toezegging dat ze terug kunnen keren naar het rampgebied. Zo'n twintig procent van de 150 huiseigenaren heeft aangegeven dat ze op hun eigen perceel willen herbouwen. Een enquête onder de 300 huurders heeft uitgewezen dat meer dan de helft terug wil naar de wijk.

NRC Webpagina's
9 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad