Klik hier
Zaterdag 21 - Zondag 22 - Maandag 23 april 2001
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad wordt dagelijks om 10.00 en 16.00 uur geactualiseerd (zaterdag en zondag om 11.00 uur)
Vers Nieuws
De pil van Drion: Bent u het eens met minister Borst dat een zelfdodingsmiddel verstrekt mag worden? Discussier mee.
@: Het einde van de privacy?.
Aids als nieuwe beul. Zie Cahier Aids in Afrika.
Achtergronden en links over het 'Dover-transport'.
Achtergronden en links over Mond- en Klauwzeer.
In het nieuws:
Dossier Enschede
Dossier Spoorwegen
Dossier Vredesproces Midden-Oosten

Het politieke web ontrafeld op
www.nrc.nl/DenHaag

Financieel-economische achtergronden op
www.nrc.nl/Economie

NS en bonden sluiten akkoord over 'rondje om de kerk'
Meer bevoegdheden voor de ondernemingsraad en een waslijst aan goede voornemens hebben de vakbonden bij de NS over de streep getrokken. De bonden hebben in de nacht van zondag op maandag ingestemd met de invoering van het omstreden nieuwe werkrooster voor machinisten en conducteurs per 10 juni.

Amerikaans continent vormt vrijhandelszone
Leiders van 34 landen in Noord-, Midden en Zuid-Amerika en het Caraïbisch Gebied hebben gisteren in het Canadese Québec besloten een vrijhandelszone op te richten, die in 2005 van kracht moet worden en die handel en investeringen naar de zuidelijke delen moet trekken.

Alitalia en Air France vormen luchtvaartalliantie
De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft op een paar details na overeenstemming bereikt met Air France over de vorming van een alliantie, zo heeft de Italiaanse staatssecretaris van Algemene Zaken, Enrico Micheli, tegen La Repubblica gezegd.

Davids betrapt op doping
Edgar Davids is betrapt op doping. Dat melden de Italiaanse zondagsbladen. Bij een controle na de uitwedstrijd van Juventus tegen Udinese op 4 maart werden in de urine van de middenvelder sporen van het verboden middel nandrolon gevonden.


Guus van Holland: Cruijff: ‘Lulkoek' als ideologie
Eens was Johan Cruijff een voetballer die wedstrijden regisseerde alsof hij alleen wist hoe gevoetbald moest worden. Godvergeten eigenwijs dicteerde hij zowel zijn medespelers als zijn coach hoe er gespeeld moest worden.

Radiorubriek: Iedereen zijn eigen radiostation
De tijd dat je om radio te maken toestemming nodig had van het Commissariaat voor de Media is voorbij. Ook een zendvergunning van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, een door de Rijksdienst voor Radiocommunicatie goedgekeurde zender en een kabel- of etherfrequentie om je programma's te verspreiden, heb je niet meer nodig.

Op het Haagse Malieveld werd zaterdag door een paar honderd mensen geprotesteerd tegen het Europese non-vaccinatiebeleid. De opkomst was lager dan verwacht.(Foto Roel Rozenburg)

'De volgende stap is immers dat we zelf worden afgemaakt'
Een paar honderd mensen liepen zaterdag in Den Haag te hoop tegen het Europese non-vaccinatiebeleid. De opkomst was klein maar de betrokkenheid groot.

Optimisme over economische groei in EU
De Europese Commissie behoudt het volste vertrouwen in de economische situatie in de Unie. De economische groei zal dit en volgend jaar op of zelfs boven de trend van de afgelopen 25 jaar uitkomen en de economische crisis in de Verenigde Staten zal weinig effect hebben op de Unie.

Pronk: alleen wonder kan 'Kyoto' redden
Volgens minister Pronk (Milieu) heeft de klimaattop in juli in Bonn weinig kans van slagen. Pronk zei dit na afloop van een vergadering van veertig milieuministers in New York, waarin de Verenigde Staten officieel hebben laten weten tegen het verdrag van Kyoto te zijn.

Twee doden bij aanslag op bus Israël
Bij een bomaanslag in het centrum van de Israëlische plaats Kfar Saba, zo'n 20 kilometer ten noorden van Tel Aviv, zijn zondagochtend twee mensen om het leven gekomen. Er zijn zeker dertien gewonden gevallen.

Ministerie schond regels aanbesteding
Binnenlandse Zaken heeft het Crisis Onderzoek Team Universiteit Leiden (COT) de afgelopen twee jaar een voorkeursbehandeling gegeven. Het COT ontving opdrachten in strijd met de aanbestedingsregels van het departement.

Doververdachte ging om met 'slangenkop'
Een Chinese vriendin van hoofdverdachte Gürsel Ö. van de Dover-zaak is in 1998 opgetreden als bemiddelaar in een smokkeltransport naar Dover. Deze smokkel was vrijwel identiek aan de rit waarbij vorig jaar 58 illegale Chinezen overleden. Minister Korthals (Justitie) zei eerder in de Kamer dat de politie ,,geen signaal'' had dat Gürsel mensensmokkel voorbereidde. Daarom zou ingrijpen door de politie niet nodig zijn geweest.
Lees ook:
Een verdachte getuige

Grote solidariteit rond 'tongblaar'
Ee is Oene niet. Friesland benadert de MKZ-epidemie weer net iets anders dan Gelderland en Overijssel. Het Friesch Dagblad drukte zes pagina's steunbetuigingen af.
  • Kok eist meewerken Marokko
  • 'Uitbreiding inzet leger noodzakelijk'
  • Kort nieuws
    Medianieuws
    Radio en televisie
    Dossiers
    Documenten
    Economie voor jou
    Digitale Leestafel
    Apestaartje
    Film en Video - premières
    Beeldverslagen
    Muziekarchief
    Profiel
    Gastenboek
    Vacatures


    Het digitale krantenarchief
    voor abonnees

    Klik hier


    Krekel
    Krekel
    En de boer hij
    irriteerde voort


    QUÉBEC - Actievoerders tegen globalisering zijn vrijdag in het Canadese Québec slaags geraakt met de politie. De rellen markeerden het begin van de topconferentie van 34 staatshoofden en regeringsleiders uit Noord- en Zuid-Amerika over de vorming van een vrijhandelszone. (Foto Reuters)

    Amerika-top mikpunt van actievoerders
    Ongeveer duizend anti-globaliseringsactivisten hebben vrijdag in Québec (Canada) de tijdelijke barrière bestormd die is opgetrokken rond de topontmoeting van regeringsleiders uit Noord- en Zuid-Amerika.

    Aids: de cabaretier doet wat Pretoria nalaat
    De Zuidafrikaanse regering vestigt haar hoop op goedkope medicijnen, maar ze doet volgens critici veel te weinig om aids te voorkomen. Daarom verzorgt cabaretier Pieter-Dirk Uys de voorlichting zelf maar



    Niet voor dreuzels:

    het Harry Potterhoekje

     

    Montenegrijnen hebben genoeg van Servië
    Formeel kiest de Joegoslavische deelrepubliek Montenegro morgen een nieuw parlement, maar eigenlijk gaat de strijd om onafhankelijkheid. Zuster-republiek Servië en het Westen kijken bezorgd toe.

    Economie
    Economie
  • Advocaat vermoedt meineed Groenink
  • Van den Bergh van VNU over tegenwind op de beurs
  • Prodi: 'Geen druk op ECB over rente'
  • Houvast zoek in tech-fondsen
  • Boosaardige processen in een marathon
    Een marathon lopen betekent een aanslag op het lichaam. Desondanks onderwerpen morgen in Rotterdam 10.800 mensen zich vrijwillig aan deze vorm van zelfkastijding. Bij de wedstrijdlopers hoopt Greg van Hest (27) de pijn te verzachten met de Nederlandse titel.


    H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
    Alarmsignalen
    Rechterlijke uitspraken halen de voorpagina's - zoals deze week nog in de zaak-Mink K. - maar rond de rechtsprekende macht zelf blijft het verdacht stil. Toch is daar een ingrijpende reorganisatie aan de gang. De gerechten krijgen een nieuw bestuur en de rechtsprekende macht als geheel een nieuw bestuursorgaan, de Raad voor de rechtspraak. Er zijn al vijf ‘kwartiermakers' aangesteld, bedoeld als de eerste leden van de nieuwe raad, terwijl de Tweede Kamer de benodigde wetgeving nog moet aanvaarden. Men zou zeggen dat volksvertegenwoordigers die het zout in de pap enigszins waard zijn zoiets niet laten passeren. Maar de Tweede Kamer slikte het voldongen feit gedwee. Dat belooft weinig goeds voor de reorganisatie-operatie als geheel.


    Z A T E R D A G S  B I J V O E G S E L
    * Een verdachte getuige
    Een lijk onder de Zeelandbrug brengt de politie in 1998 op het spoor van de Chinese maffia in Nederland. Moord en illegaal gokken gaan hand in hand met mensensmokkel. Ook is er een relatie met de Dover-zaak, die volgende week voor de rechtbank wordt afgehandeld. Vrouwen spelen een hoofdrol in het smokkelmilieu. De doopceel van een Rotterdamse 'slangenkop'.

    W E T E N S C H A P  &  O N D E R W I J S
    * Aan het juiste adres
    Internetadressen voorzien van een handtekening kunnen fraude voorkomen. Door toename van e-commerce wordt de behoefte aan een dergelijk veilig syteem steeds groter.

    Columns

    J.L. Heldring
    H.J.A. Hofland
    Roel Janssen
    CS Vrijdag
    Elsbeth Etty
    Karel Knip
    Paul de Leeuw
    Leo Prick
    Youp van 't Hek

    ( s e r v i c e )

    E-mail
    Colofon
    Bezorging
    Abonnement


    Studiehuis NRC Handelsblad