23 APRIL 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  Alitalia en Air France vormen luchtvaartalliantie

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 23 APRIL. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia heeft op een paar details na overeenstemming bereikt met Air France over de vorming van een alliantie, zo heeft de Italiaanse staatssecretaris van Algemene Zaken, Enrico Micheli, tegen La Repubblica gezegd.

In een reactie hierop heeft Alitalia gezegd dat er nog niets definitief is. ,,De ontmoetingen en onderhandelingen gaan door, met goede vooruitzichten, met zowel Air France als met andere internationale maatschappijen'', zei Enrico Lepri, woordvoerder van Alitalia.

Micheli had gezegd: ,,De alliantie met Air France is nu in feite rond. Nog een paar dagen en Alitalia kan met meer vertrouwen de toekomst tegemoet zien. Het probleem van de partner en van de strategische alliantie voor onze nationale maatschappij kan eindelijk als opgelost worden beschouwd.''

Het zou het laatste grote akkoord zijn dat wordt gesloten onder regie van de zittende centrum-linkse coalitie. De Italiaanse staat heeft de meerderheid van de aandelen Alitalia in handen. Over krap drie weken worden parlementsverkiezingen gehouden. Woordvoerders van de rechtse oppositie, die in opiniepeilingen vóór staat, hebben hun voorkeur uitgesproken voor een alliantie tussen Alitalia en KLM.

Micheli liet zich opnieuw negatief uit over KLM. ,,Ze bleken te arrogant te zijn; het is onmogelijk gebleken om een scheur dicht te naaien die de top van onze maatschappij ernstig in de problemen heeft gebracht'', zei Micheli.

Een aandelenruil tussen Alitalia en Air France zou niet direct aan de orde zijn. Volgens La Repubblica wordt het akkoord tussen de twee maatschappijen begin volgende maand ondertekend. Toen Francesco Mengozzi begin februari Domencio Cempella opvolgde als managing director, is hij binnen een paar weken naar Parijs gevlogen voor overleg met de top van Air France.

Air France is aanzienlijk groter dan Alitalia. De omzet is twee keer zo groot en het aantal vervoerde passagiers ligt anderhalf keer hoger. Het kabinet in Rome zou van oordeel zijn dat het onderlinge krachtsverhoudingen acceptabel zijn en dat Alitalia in het akkoord op een ,,gelijkwaardige manier'' wordt behandeld. In 1997 zijn er al serieuze contacten geweest tussen Alitalia en Air France, maar het management van Alitalia (Cempella) koerste toen aan op een akkoord met KLM, terwijl er sterke politieke druk was om met de Fransen te gaan samenwerken. KLM heeft de alliantie met Alitalia op 28 april vorig jaar verbroken.



 


S c h a k e l s


Alitalia

Air France


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad