U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Juventus

Davids betrapt op doping


ROME, 23 APRIL. Edgar Davids is betrapt op doping. Dat melden de Italiaanse zondagsbladen. Bij een controle na de uitwedstrijd van Juventus tegen Udinese op 4 maart werden in de urine van de middenvelder sporen van het verboden middel nandrolon gevonden.

Davids hangt in het uiterste geval een schorsing van twee jaar plus een boete van 12.500 gulden boven het hoofd. Dopingzondaars lopen in Italië, sinds de wetswijziging vorig jaar, ook het risico van maximaal drie jaar celstraf.

De controle bij Davids werd uitgevoerd door de antidopingcommissie van het Italiaans olympisch comité (Coni). Davids moest met ploeggenoot Filippo Inzaghi naar de controle. De 28-jarige international verklaarde in een reactie onschuldig te zijn. Het middel moet naar zijn oordeel in de oogdruppels hebben gezeten die hij op doktersrecept voor zijn oogziekte krijgt. Voor die druppels kreeg hij dispensatie van de antidopingcommissie.

Coni gaf de naam van Davids nog niet officieel vrij. Het wacht eerst de uitslag van de contraexpertise af. Het Coni maakte zaterdag wel bekend dat Couto officieel in staat van beschuldiging werd gesteld. De contraexpertise viel in zijn geval ook positief uit. Bij de verdediger van Lazio werd ook nandrolon gevonden. Davids is de achtste voetballer in de Serie A die bij een controle positief reageerde.

Davids ontbreekt in de selectie van het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus, woensdag in Eindhoven. De middenvelder van Juventus zit een schorsing uit. Deskundigen betwijfelen of het toedienen van nandrolon in voetbal prestatieverhogend werkt. ,,Het effect kan zelfs zijn dat iemand zwaarder wordt, dus minder snel'', verklaarde Harm Kuipers, hoogleraar bewegingswetenschappen. De oud-schaatser kan zich ook niet voorstellen dat Davids is geadviseerd dit te nemen. ,,Ik zou niet weten waarom. Hooguit is het van belang voor krachtsporters. Voor een voetballer lijkt het me echter volstrekt zinloos.''

In Nederland wordt ook geregeld gecontroleerd op verboden middelen bij voetballers. Dit jaar werden bijvoorbeeld Johan Pater van Eindhoven (cocaïne) en Harald Wapenaar van FC Utrecht (efidrine) positief bevonden. De laatste kreeg overigens slechts een voorwaardelijke schorsing. Frits Kessel, oud-teamarts van het Nederlands elftal, was tijdens EURO 2000 betrokken bij controles. Kessel verklaarde: ,,Voetbal is geen dopinggevoelige sport. Er wordt gebruikt, maar vaak gaat het om domme gevallen. Vaak om spelers die via een recept iets verkeerds hebben genomen. Hormoonpreparaten hebben bijvoorbeeld geen zin. Dat werkt voor voetballers averechts.'' De laatste en bekendste dopingzondaar bij een groot toernooi was Maradona bij het WK in de Verenigde Staten (1994). Hij kreeg een schorsing van vijftien maanden van de FIFA.

In voetbal wordt in positieve gevallen niet per definitie gestraft, zoals in veel andere sporten wel het geval is. Zo werd in 1999 de Fransman Dugarry op hetzelfde middel betrapt als Davids. De nationale bond van zijn land sprak hem echter vrij. (ANP)

NRC Webpagina's
23 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad