U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K O R T   N I E U W S
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Ministerie schond regels aanbesteding
Binnenlandse Zaken heeft het Crisis Onderzoek Team Universiteit Leiden (COT) de afgelopen twee jaar een voorkeursbehandeling gegeven. Het COT ontving opdrachten in strijd met de aanbestedingsregels van het departement.

Doververdachte ging om met ‘slangenkop'
Een Chinese vriendin van hoofdverdachte Gürsel Ö. van de Dover-zaak is in 1998 opgetreden als bemiddelaar in een smokkeltransport naar Dover. Deze smokkel was vrijwel identiek aan de rit waarbij vorig jaar 58 illegale Chinezen overleden. Minister Korthals (Justitie) zei eerder in de Kamer dat de politie ,,geen signaal'' had dat Gürsel mensensmokkel voorbereidde. Daarom zou ingrijpen door de politie niet nodig zijn geweest.

Virus op Veluwe verdacht
Het Openbaar Ministerie in Arnhem start een onderzoek naar de besmetting met mond- en klauwzeer (MKZ) op een kalvermesterij in Kootwijkerbroek. De Amsterdamse viroloog S. Barteling zei eerder deze week dat de besmetting mogelijk met opzet is veroorzaakt. Politie en Algemene Inspectie Dienst voeren het onderzoek voor het OM uit. In verband met de besmetting worden de dieren van ruim tweehonderd bedrijven in de omgeving vernietigd. Persofficier van justitie mr. M. van der Mark onderstreept dat niet wordt betwijfeld dat MKZ is uitgebroken op het bedrijf en dat het bloedonderzoek correct is verlopen. In het dorp doen geruchten de ronde dat de getroffen boer entstof uit België zou hebben gehaald, of illegaal geënte kalveren uit Polen, waardoor besmetting kon worden geconstateerd. Volgens Barteling is mogelijk fraude gepleegd met het virus. Justitie beschikt nog niet over concrete feiten of verdenkingen van strafbaar handelen.

Kok eist inzage in Marokkaanse kadasters
De Marokkaanse regering moet Nederlandse ambtenaren inzage geven in de kadasters in Marokko in het kader van onderzoeken naar bijstandsfraude. Dat zei premier Kok gisteren na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad. Staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken) zegde vorige week een bezoek aan Marokko af omdat het Nederlandse ambtenaren kadasteronderzoek verbood.

Turkije wijzigt regime in cellen
De Turkse regering past het regime in de nieuwe gevangenissen van het zogeheten F-type aan. Dat heeft minister van Justitie Türk gisteren bekendgemaakt in reactie op de hongerstaking van gedetineerden.

Groenink wacht aangifte meineed
Advocaat O. Hammerstein, één van de raadslieden in de fraudezaak rond het ‘diamantfiliaal' in de Sarphatistraat van ABN Amro, bereidt een aangifte voor wegens meineed tegen de topman van de bank R. Groenink. Ook wil de verdediging in de zaak J.Kalff, oud-topman van ABN Amro, als getuige oproepen.

Drents bezoek koningin onzeker
Het bezoek van koningin Beatrix aan Meppel en Hoogeveen op Koninginnedag gaat alleen door als er geen enkel risico bestaat op verspreiding van het MKZ-virus. ,,We nemen geen risico's die vermijdbaar zijn'', zei premier Kok gisteren.

PSV praat met Manchester
PSV heeft gisteren gesproken met een delegatie van Manchester United over de transfer van Ruud van Nistelrooij. Voorzitter Van Raaij van de Eindhovense voetbalclub verklaarde dat hij de Engelse club anderhalve week geeft om over de afkoopsom van Van Nistelrooij na te denken. PSV vraagt net als vorig jaar circa 65 miljoen gulden voor de spits.

Meer militairen in mkz-regio's
Het leger zal de politie vaker moeten bijstaan in gebieden waar mond- en klauwzeer is uitgebroken. Dat heeft premier Kok gisteren gezegd. Volgens hem is voor afzettingen en wegens boerenacties een inzet van politie en leger nodig die vele malen groter is dan die bij het Europese kampioenschap voetbal.

Prodi: geen druk op ECB om rente
Voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie heeft weersproken dat de Europese lidstaten druk uitoefenen op de Europese Centrale Bank om de rente te verlagen. ,,De autonomie van de ECB is een echte autonomie'', aldus Prodi.

Droog
Vanmiddag meest droog en wat zon. Vannacht helder en koud. Morgen droog, rustig en flinke zonnige perioden. Middagtemperatuur rond 11 graden. Vooruitzichten voor maandag tot en met woensdag: Licht wisselvallig maar wel stijgende temperaturen.

NRC Webpagina's
21 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad