U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Pronk: alleen wonder kan 'Kyoto' redden

NEW YORK, 22 APRIL. Volgens minister Pronk (Milieu) heeft de klimaattop in juli in Bonn weinig kans van slagen. Pronk, die de milieutop in Bonn zal voorzitten, zei dit na afloop van een vergadering van veertig milieuministers in New York, waarin de Verenigde Staten officieel hebben laten weten tegen het verdrag van Kyoto te zijn.

Het verdrag, in 1997 gesloten in het Japanse Kyoto, zou volgens de huidige Amerikaanse regering haar economie te zwaar treffen. Door het standpunt van de Amerikanen is nu ook deelname aan het verdrag door Japan, Canada en Australië eveneens onzeker geworden.

De andere landen hebben gezegd dat zij ondanks het afhaken van de VS de onderhandelingen willen voortzetten met het streven in juli in Bonn en akkoord te bereiken. Maar volgens Pronk moet er ,,een wonder gebeuren willen de klimaatonderhandelingen over het Kyoto-protocol in juli in Bonn met succes worden afgesloten.''

Pronk blijft erbij dat een akkoord zonder de VS zinvol is. ,,Het gaat erom politieke feiten te creëren, die de Amerikanen in staat stellen in een later stadium mee te doen'', zei de minister in New York.

Op de agenda in New York stonden compromisvoorstellen van Pronk die aan de bewaren van veel landen tegen het Kyoto-protocol tegemoet komen. Op die voorstellen is gemengd gereageerd. De landen van de Europese Unie, met het Verenigd Koninkrijk en Duitsland voorop, waren zeer positief. Ook Japan zag wel iets in de Pronk-voorstellen.

Canada is het meest geneigd de VS en te volgen en Australië twijfelt nog. Ook sommige ontwikkelingslanden, met name OPEC-landen, hadden bedenkingen. Over de voorstellen zal de volgende maand in Zweden op een ingelaste vergadering verder worden gesproken. (ANP)

NRC Webpagina's
22 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad