Optimisme over economische groei in EU
Door onze redacteur EGBERT KALSE
MALMÖ, 22 APRIL. De Europese Commissie behoudt het volste vertrouwen in de economische situatie in de Unie. De economische groei zal dit en volgend jaar op of zelfs boven de trend van de afgelopen 25 jaar uitkomen en de economische crisis in de Verenigde Staten zal weinig effect hebben op de Unie.
Dat hebben voorzitter Romano Prodi van de Commissie en president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) zaterdag tijdens de informele vergadering van Europese ministers van Financiën in het Zweedse Malmö verklaard. Duisenberg stelde dat de gemiddelde groei in de Unie de afgelopen jaren 2 tot 2,5 procent bedroeg. ,,Dit en volgend jaar zitten we dus op of boven die 2,5 procent'', aldus Duisenberg. De nog steeds afnemende werkloosheid in de Unie is volgens hem een teken dat het nog steeds goed gaat met de Europese economie. Hij erkende wel dat de eerdere groeiverwachting voor de komende jaren, van 3 procent per jaar, licht naar beneden was bijgesteld als gevolg van ,,externe gebeurtenissen''.
Duisenberg herhaalde dat het risico van een hoge inflatie nog steeds de belangrijkste reden is voor de ECB om de rente niet te verhogen. Die beslissing van de ECB, vorige week, zorgde voor grote beroering onder analisten en ministers van Financiën van enkele lidstaten.
De eurozone heeft sinds de komst van de euro ieder jaar wel een crisis te verwerken gehad, zo memoreerde Prodi. Hij wees op de oorlog in de Balkan, op de Azië-crisis en op de economisch verslechterende situatie in de Verenigde Staten nu. ,,Maar dankzij de interne markt heeft de Unie die crises goed doorstaan'', zei hij. Hij benadrukte dat om de groei vast te houden en zelfs nog iets te verhogen het ,,noodzakelijk is met volle kracht door te gaan met de hervorming van de economische structuur in de Unie''.
Duisenberg zei het gevoel te hebben dat met name de Amerikanen niet helemaal begrijpen wat de Unie precies bedoelt. Hij sprak van ,,misconcepties''. ,,De Unie is niet immuun voor schommelingen in Amerika, maar we hebben een enorme markt van 300 miljoen mensen hier. De effecten op een dergelijk economisch blok van buiten zijn niet verwaarloosbaar, maar wel beperkt'', aldus Duisenberg. Ook Euro-commissaris Solbes (Monetaire Zaken) relativeerde de invloed van de VS op Europa. ,,De handel van de Unie met de VS bedraagt slechts drie procent van het totale bruto binnenlands product van de Unie.''
De Oostenrijkse minister van Financiën Karl-Heinz Grassers heeft vrijdagavond en zaterdagmiddag zijn standpunt over de verlaging van de Europese rente herhaald. In de vergadering was hij zwaar onder vuur komen te liggen vanwege zijn publieke opmerkingen eerder op de dag. Minister Zalm (Financiën) verklaarde na afloop dat Grassers ,,zijn mond niet meer voorbij zal praten''. Hij voegde eraan toe dat Grassers ,,nog jong is en nog veel moet leren''.
Na Grassers hernieuwde offensief voor een renteverlaging greep ECB-president Duisenberg gistermiddag eigenhandig in. ,,De opmerking die Grassers heeft gemaakt als zou een meerderheid van de Raad voor een renteverlaging zijn klopt niet'', aldus Duisenberg. Minister Zalm noemde Grassers zaterdag niet alleen ,,jong'' maar ook ,,hardleers''.