Klik hier
Maandag 9 - Dinsdag 10 oktober 2000
NRC HANDELSBLAD
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
In M, het Magazine van NRC Handelsblad:

Een krankzinnig feest in de woestijn van Nevada:

Nyfer: herfst is niet rendabel
Nieuws en achtergronden over de val van Milosevic in het dossier.
Economie voor Jou: Wereldbank tegen armoede.
Blair houdt niet van een blauwdruk voor Europa: de speech van Blair in documenten.
Profiel: Kranten zijn niet bang voor de toekomst.
Een onteerde geisha in de Digitale Leestafel
De stemming: wel of geen Nederlandse militairen naar Eritrea?
In het nieuws:
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier KLM
Dossier Rijksbegroting 2001
Dossier Val Milosevic
Dossier Varkens
Laatste nieuws:

Barak verlengt ultimatum

Palestijnse politiemannen houden een Palestijnse vlag omhoog op het zogenaamde graf van Jozef in Nablus, dat zaterdag door het Israelische leger werd ontruimd. Het werd daarna door jonge Palestijnen verwoest.
(Foto AP)
De Israelische premier, Ehud Barak, heeft vannacht het ultimatum aan de Palestijnse leider Yasser Arafat om een einde te maken aan de Palestijnse opstand met drie à vier dagen verlengd.

Grote acties tegen smokkelaars van mensen
De politiekorpsen van Den Haag en Eindhoven hebben maandagavond en dinsdagochtend in aparte acties twee mensensmokkelorganisaties opgerold. Bij invallen in twintig panden in Den Haag zijn zeven mannen, een vrouw en 72 mogelijke illegalen aangehouden.

'Vier van Belgrado' vrij
De vier Nederlanders die sinds half juli gevangen zaten in Belgrado, zijn vanmiddag rond half vier vrijgelaten. Het viertal werd ervan verdacht de Joegoslavische president Milosevic te willen ontvoeren of vermoorden. De openbare aanklager heeft alle aanklachten tegen hen laten vallen.

EU heft alleen olie- en luchtvaartembargo tegen Joegoslavië op
De Europese Unie heeft vanmidag het olie- en het luchtvaartembargo tegen Joegoslavië opgeheven. De financiële sancties zullen pas worden opgeheven als een methode is gevonden om te voorkomen dat ex-president Milosevic en zijn vrienden daarvan profiteren.

Uit de krant van maandag:

Bij Hezbollah is de stemming juichend
In de Libanese hoofdstad Beiroet bereidt men zich voor op escalatie van de strijd tussen Hezbollah en Israel, en op de dan onvermijdelijke Israelische wraak. De spanning is er om te snijden.

Rechterhand Kok wil ideeën uitvoeren, niet bedenken
Deze week wordt Wim Kuijken als nieuwe secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken de meest invloedrijke adviseur van premier Wim Kok. Profiel van 'de machtigste ambtenaar' van Nederland.

Kort nieuws
Medianieuws
Radio en televisie
Dossiers & Cahiers
Documenten
Economie voor jou
Digitale Leestafel
Apestaartje
Film en Video - premières
Profiel
Gastenboek


Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

Test je kennis van het nieuws op http://studiehuis.nrc.nl

Klik hier


Krekel
Krekel
Nobelprijswinnaar:
'Ik zat in de
zenuwen'

Vlaams Blok grote winnaar verkiezingen
Het extreem- rechtse Vlaams Blok is gisteren bij de Belgische gemeenteraadsverkiezingen de grote winnaar geworden. In Antwerpen haalde de partij 33 procent, 5 procent meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 1994. Zij blijft hiermee de grootste politieke formatie in de stad. Ook elders in Vlaanderen boekte het Vlaams Blok winst.

Onderzoek zenuwcellen met Nobelprijs bekroond
De Nobelprijs voor de geneeskunde 2000 is gewonnen door de Amerikaanse hersenonderzoekers Eric Kandel (70), Paul Greengard (74) en de Zweed Arvid Carlsson (77). Zij krijgen de prijs van 2,5 miljoen gulden voor hun onderzoek naar de manier waarop zenuwcellen met neurotransmitters signalen aan elkaar doorgeven en herinneringen vastleggen.

 
Het bolwerk van Milosevic blijft beduusd achter
Milosevic moet snel weg, vinden veel Serviërs. Maar niet naar Nederland. "Hij heeft ons iets aangedaan, niet jullie."

Begeesterd door het werk van één schrijver
Dertig literaire genootschappen presenteerden zich op een informatiemarkt in Den Haag, georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek en het Letterkundig Museum. "Biggles was zo 'gentleman-like'."

Fortis biedt negen miljard voor ASR
Fortis heeft een bod van 4,1 miljard euro (9 miljard gulden) op verzekeraar ASR (Amersfoortse, Stad Rotterdam) gedaan. Het financiële concern betaalt 67 procent meer dan de beurskoers van ASR afgelopen vrijdag.

Pink koopt voor 730 mln TAS Groep
Automatiseerder PinkRoccade wil concurrent TAS Groep overnemen voor 330,8 miljoen euro (bijna 730 miljoen gulden). De directies van beide bedrijven hebben overeenstemming bereikt over een openbaar bod.

Boekelo is paardvriendelijk
De militarysport roept vaak hevige emoties op. Beelden van halsbrekende valpartijen op dikke bomen zijn synoniem met deze tak van de paardensport. Vier ruiters haalden tot genoegen van het massaal toegestroomde publiek bij de watercombinatie een nat pak. Daar bleef het bij.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
Israels harde hand
De sfeer van haat en geweld waarin Israel en de Palestijnen plotseling zijn terechtgekomen, heeft zich de laatste dagen ogenschijnlijk moeiteloos over het Midden-Oosten verspreid. Jaren is er over vrede gesproken, nu waarschuwt men voor oorlog, niet alleen tussen Israel en de Palestijnen maar een die zich zelfs over het Midden-Oosten kan uitbreiden.


Columns

J.L. Heldring
H.J.A. Hofland
Roel Janssen
CS Vrijdag
Elsbeth Etty
Karel Knip
Leo Prick
Youp van 't Hek

( s e r v i c e )

E-mail
Colofon
Bezorging
Abonnement


Studiehuis NRC Handelsblad