U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Fortis

ASR

Persbericht fusie


Fortis biedt negen miljard voor ASR

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 9 OKT. Fortis heeft een bod van 4,1 miljard euro (9 miljard gulden) op verzekeraar ASR (Amersfoortse, Stad Rotterdam) gedaan. Het financiële concern betaalt 67 procent meer dan de beurskoers van ASR afgelopen vrijdag.

Het aandeel Fortis daalde vanochtend na de bekendmaking met bijna 7 procent; beleggers lijken de prijs hoog te vinden. ASR steeg meer dan de helft in waarde. De overname van ASR komt voor de meeste waarnemers als een verrassing, omdat de Nederlandse verzekeringsmarkt in grote lijnen verdeeld leek. Voor de Nederlander Anton van Rossum, sinds 1 september bestuursvoorzitter van Fortis, is het de eerste grote acquisitie van het concern.

Wanneer het bod slaagt, groeit de groep, die gaat opereren onder de naam Amev Stad Rotterdam Verzekeringsgroep, naar een aandeel van 12 procent op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Fortis brengt ASR onder bij Amev Nederland, de Nederlandse verzekeringspoot van het concern. De maatschappijen van ASR (Stad Rotterdam, De Amersfoortse, Europeesche Verzekeringen, Woudsend Verzekeringen, Basic Life en ASR Bank) en Amev (Amev, Amev Ardanta en Falcon Leven) blijven onder eigen naam actief.

Bestuursvoorzitter Carlo de Swart van ASR wordt binnen de Nederlandse tak van Fortis verantwoordelijk voor verzekeringen. Dit heeft geleid tot het vertrek van directievoorzitter Co van Angelen van Amev. Martin Schröder, president-commissaris bij ASR, wordt commissaris bij Fortis.

Voor de financiering van de acquisitie is het Belgisch-Nederlandse Fortis van plan 93 miljoen nieuwe aandelen Fortis NL uit te geven. Om het teruglopen van de winst per aandeel te beperken wil het concern maximaal 33 miljoen 'oude' aandelen terugkopen. Per aandeel ASR biedt Fortis, dat al een belang in ASR van ruim 20 procent heeft, drie eigen aandelen plus 3, 70 euro.

NRC Webpagina's
9 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad