U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Regering Israel

Dossier Midden-Oosten - BBC

Ministerie Buitenlandse Zaken, Israel

Regering Libanon

Hezbollah

Palestijnse Nationale Autoriteit


Barak verlengt ultimatum

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 10 OKT. De Israelische premier, Ehud Barak, heeft vannacht het ultimatum aan de Palestijnse leider Yasser Arafat om een einde te maken aan de Palestijnse opstand met drie à vier dagen verlengd.

Na een tot vanmorgen vijf uur durend kabinetsberaad zei Barak dat hij gehoor heeft gegeven aan het verzoek van talrijke wereldleiders dat te doen. De Amerikaanse president Clinton heeft de afgelopen 48 uur zware druk op Barak uitgeoefend om op die manier spoedtopberaad in Egypte mogelijk te maken. Behalve Barak, Arafat, Clinton en de Egyptische gastheer Hosni Mubarak zouden ook de koningen van Jordanië en Marokko worden uitgenodigd aan de top deel te nemen om het vredesproces tussen Israel en de Palestijnen voor totale ineenstorting te redden. Barak zei vanmorgen dat hij bereid is aan de top deel te nemen mits deze als voornaamste agendapunt het beëindigen van het Palestijnse geweld tegen Israel heeft.

Kringen rond Barak zeggen uitermate pessimistisch te zijn over de resultaten van een nieuwe top. Vooruitlopend op deze diplomatieke ontwikkeling verhoogt Israel de militaire en economische druk op de Palestijnen. Hoewel volgens radio Israel het Palestijnse geweld het afgelopen etmaal opnieuw in intensiteit is afgenomen houdt Israel de Palestijnse gebieden dicht en wordt meer gebruik gemaakt van helikopters tegen Palestijnse schutters Het geweld heft in totaal inmiddels bijna 90 levens geëist, in overgrote meerderheid Palestijnse.

Vannacht is gebleken dat Barak in afwachting van de diplomatieke ontwikkelingen de vorming van een noodregering met mogelijk Ariel Sharon, de leider van de rechtse Likud-oppositie als minister van Buitenlandse Zaken heeft uitgesteld. De in het nauw gebrachte Israelische leider heeft de hoop nog niet opgegeven dat het alsnog mogelijk is het vredesproces met de Palestijnen te hervatten.

Zijn aandacht wordt echter ook opgeëist door wat de vormen aanneemt van een burgeroorlog tussen Israelische joden en Israelische Arabieren binnen Israels grenzen van 1967. Vanmorgen heeft Barak een beroep op zijn joodse landgenoten gedaan zich te herinneren dat de joden eeuwenlang als een minderheid in andere landen hebben gewoond. De ernstigste incidenten deden zich gisteren voor in Nazareth waar twee Israelische Arabieren door tussenkomst van de politie bij een straatgevecht tussen joden en Arabieren werden gedood en drie Arabieren zeer ernstig werden gewond.


Zie ook:

Premier Israel stelt Arafat ultimatum (9 oktober 2000)
'Beperkte oorlog' dreigt in Israel (7 oktober 2000)
Politie in Jeruzalem uit zicht Palestijnen (6 oktober 2000)
Barak blijft weg bij nieuw overleg Arafat (5 oktober 2000)
Staakt-het-vuren Israel, Palestijnen (3 oktober 2000)
Weer oproep tot bestand in Israel (2 oktober 2000)

NRC Webpagina's
10 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad