U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Pink Roccade

TAS Groep


Akkoord over bod

Pink koopt voor 730 mln TAS Groep

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 OKT. Automatiseerder PinkRoccade wil concurrent TAS Groep overnemen voor 330,8 miljoen euro (bijna 730 miljoen gulden). De directies van beide bedrijven hebben overeenstemming bereikt over een openbaar bod.

Dit hebben PinkRoccade, gevestigd in Voorburg, en TAS Groep, met hoofdkantoor in Baarn, vanochtend bekendgemaakt.

PinkRoccade wil met de overname van Tas zijn positie versterken op de markt voor dienstverlening aan bedrijven in de telecommunicatie en financiële en industriële sectoren. "Daarnaast beschikt Tas over uitstekende gekwalificeerde medewerkers, waardoor wij een deel van onze externe inhuur kunnen verminderen en onze slagvaardigheid op de arbeidsmarkt vergroten", aldus vanmorgen H. Bosma, voorzitter van de concerndirectie van PinkRoccade in een geschreven verklaring.

Met de overname haalt PinkRoccade 1.500 nieuwe werknemers in huis en komt het totaal op 7.700. De nettowinst van de combinatie zou in de eerste helft van dit jaar zijn uitgekomen op 22,3 million euro, de omzet op 365 miljoen euro. Van die omzet komt, gemeten over de eerste helft van dit jaar, 56 miljoen euro van TAS en 309 miljoen euro van PinkRoccade. De nettowinst van PinkRoccade lag in de eerste zes maanden op 16 miljoen euro, ruim tweeënhalf keer de nettowinst van TAS (6,3 miljoen euro).

Grote aandeelhouders, die gezamenlijk 57 procent van de stukken, vertegenwoordigen, hebben al met de overname ingestemd. In een persbericht zegt PinkRoccade vanmorgen het bod gestand te doen als ten minste 66,6 procent van de aandelen wordt aangemeld.

Pink Roccade biedt voor elk aandeel TAS 0,042 eigen aandeel. Bij de slotkoers van vrijdag, 74,70 euro, komt dat overeen met 3,15 euro per aandeel TAS. Als voorwaarde stelt Pink Roccade dat de omruilverhouding niet mag komen boven de 3,81 euro voor een aandeel TAS. Als alle aandeelhouders van TAS hun stukken aanmelden, zal PinkRoccade 4,4 miljoen nieuwe aandelen moeten uitgeven om de overname te financieren. Pink verwacht dat de winst per aandeel door de overname zal verbeteren. De verwachte winstgroei voor dit jaar bedraagt 90 procent en 35 procent per aandeel.

In reactie op de overname schoot de koers van het aandeel TAS vanmorgen met 28, 4 procent omhoog tot 2,76 euro. Het aandeel PinkRoccade verloor vanmorgen 8,7 procent op 68,20 euro.

TAS Groep maakte afgelopen donderdag bekend oriënterende gesprekkken te voeren over samenwerking. PinkRoccade begint direct met een zogeheten due dilligence, een boekenonderzoek bij TAS. Pink verwacht binnen vier weken een officieel biedingsbericht te kunnen publiceren.

PinkRoccade is hoofdzakelijk actief op de Nederlandse markt en behoort er tot de grootste automatiseerders. Andere belangrijke spelers zijn Cap Gemini (dat in 1999 een omzet van 775 miljoen euro haalde), Getronics (1,2 miljard euro), Atos-Origin (728 miljoen euro) en CMG (884 miljoen euro). Pink Roccade en TAS Groep zouden samen vorig jaar een omzet van 558 miljoen euro hebben geboekt.

De omzet van automatiseringsbedrijven houdt nauw verband met de mate waarin ze geschikt personeel kunnen vinden. PinkRoccade had vorig jaar problemen voldoende medewerkers te werven.

PinkRoccade is, net als Atos en IBM, vooral sterk in outsourcing: het overnemen van taken van zijn klanten. Pink heeft meermalen afdelingen informatietechnologie van bedrijven overgenomen, om de activiteiten ervan in eigen beheer voort te zetten. Pink komt Cap Gemini minder vaak tegen; dat legt zich meer op adviesdiensten toe dan op uitvoerend automatiseringswerk. Getronics is evenmin een grote concurrent. Dit bedrijf is internationaler en meer op hardware geöriënteerd.

NRC Webpagina's
9 OKTOBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad