U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Splitsing schendt vrije marktprincipe'
Opsplitsing van Microsoft is excessief, onredelijk en schendt het principe van de vrije markt. Dat zei topman S. Ballmer van Microsoft vanmorgen in reactie op een uitspraak van de Amerikaanse rechter.

Microsoft-tpman Steve Ballmer: 'Wij doen niets fout'
Steve Ballmer was duidelijk geïnstrueerd rustig te blijven. Toch liep het hoofd van de imposante bestuursvoorzitter van Microsoft vanmorgen langzaam hoog aan terwijl hij op een podium van de Rotterdamse Doelen op hoge toon gerechtigheid eiste. Gerechtigheid in de bijna twee jaar lopende rechtszaak van de Amerikaanse overheid tegen Microsoft wegens misbruik van economische macht.

Microsoft gokt in hoger beroep op glorieuze zege
Tien jaar lang al zijn de praktijken van Microsoft een reden voor de Amerikaanse overheid om het bedrijf in de gaten te houden. De zaak Microsoft heeft een lange voorgeschiedenis.

Canada biedt Microsoft graag 'asiel'
Als er in de Verenigde Staten geen toekomst is voor Microsoft in zijn geheel, waarom zou de softwaregigant uit Seattle dan zijn boeltje niet oppakken en uitwijken naar Canada? De autoriteiten in de Canadese stad Vancouver, een kleine 200 kilometer ten noorden van het hoofdkwartier van Microsoft, zouden de onderneming graag zien komen.

World Online stelt personeel schadeloos
Internetaanbieder World Online is van plan werknemers die zich in de schulden hebben gestoken om aandelen van het bedrijf te kunnen kopen, schadeloos te stellen.

Eigen e-mailadres voor basisscholieren
Alle leerlingen in het basisonderwijs vanaf groep 5 kunnen nog dit jaar een eigen e-mailadres krijgen. Dit maakte minister Hermans (Onderwijs) gisteren bekend op de ICT-Jongerenmanifestatie in Utrecht.

'Baan is terug in de markt'
Na een lange zoektocht vindt Baan waarschijnlijk onderdak bij het Britse Invensys. Een interview met de kersverse topman van Baan. En met zijn nieuwe baas.

Opnieuw uitstel Chello
Chello, de internetdochter van kabelbedrijf UPC, heeft de gang naar de beurs opnieuw uitgesteld. Vorige week deed het bedrijf, dat snel internet over televisiekabels levert, dat voor de eerste keer.

Op naar Rottumeroog
Hij is een nogal zwijgzame maar puike vormgever. Moderne ziekten, zoals stress en rsi zijn hem vreemd. Maar in de aanloop van het EK voetbal heeft hij een andere ziekte opgelopen: grote overgevoeligheid voor de kleur oranje. Zo erg, dat hij even niet meer schildert, iets wat hij in zijn vrije tijd graag doet en daarbij oranjetinten niet schuwt. Het zou kunnen, met nadruk op zou, dat de losse verkoop van de sommige weekbladen de komende weken keldert omdat de kopers geen letter (meer) willen lezen over pak 'm beet 'een gelouterde vedette' ("Het EK als historische missie? Ik ben niet met de geschiedenis bezig, ik wil elke wedstrijd winnen. Voor wie en waarom doet er niet toe.

Beursgang Spaanse Prisa
Prisa, het grootste mediaconcern van Spanje, krijgt op 28 juni een notering aan de effectenbeurs in Madrid. Het bedrijf, eigenaar van onder meer het dagblad El País, brengt in eerste instantie een belang van 17,4 procent (38 miljoen aandelen) naar de markt. De uitgifteprijs ligt tussen de 17,25 en de 21,50 euro (37,95 en 47,50 gulden). De definitieve prijs wordt op 26 juni vastgesteld.

Telenor en BPA bundelen activiteiten
Het Noorse staatstelefoonbedrijf Telecom laat haar dochter Bravida fuseren met het Zweedse concern BPA. Daardoor onstaat het grootste bedrijf in Scandinavië op het gebied van installaties van telecomnetwerken. De nieuwe combinatie, die verder gaat onder de naam Bravida, heeft 13.000 werknemers en een jaaromzet van ongeveer 13 miljard kroon (3,45 miljard gulden), aldus Telenor gisteren. (AP)

Mobiel netwerk in China breidt uit
Motorola gaat voor 123,5 miljoen dollar (284 miljoen gulden) een netwerk voor mobiele telefonie aanleggen in de Chinese provincie Hunan. Het bedrijf tekende gisteren een contract met het Chinese bedrijf Hunan Mobile Communications. In 1998 heeft Motorola al een GSM-netwerk aangelegd in de Hunan-regio. De nu geplande uitbreiding van het netwerk geeft ruimte aan 1,4 miljoen extra mobiele bellers. (AP)

Contract Qualcomm in China
Het Amerikaanse bedrijf Qualcomm Inc. heeft een contract getekend met acht Chinese leveranciers van mobiele telefoons. Qualcomm levert onderdelen, zoals chips en software. De markt voor mobiele telefoons in China zal waarschijnlijk sterk groeien. Afgelopen jaar waren er 43 miljoen mobiele bellers, dit jaar wordt een totaal van 70 miljoen verwacht. (Bloomberg)

Daily Mail lijdt miljoenenverlies
Daily Mail & General Trust zag de winst in zijn op 2 april afgesloten eerste halfjaar dalen met 17 procent naar 48 miljoen pond (168 miljoen gulden). De op een na grootste krantenuitgever in Groot- Britannië, met titels als de Daily Mail en Evening Standard, wijt de tegenvallende resultaten onder andere aan het opstarten van de verspreiding van gratis kranten op stations. De omzet steeg van 754 naar 863 miljoen pond. (Bloomberg)

BTW-heffing op verkopen via internet
De Europese Commissie wil dat er BTW wordt geheven op producten die via het internet worden verkocht. Zij is gisteren akkoord gegaan met een voorstel daartoe van eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt). De BTW is alleen verschuldigd voor producten die elektronisch worden geleverd, zoals software en muziek. Die gelden in het Brusselse plan als diensten. Als de EU-lidstaten akkoord gaan met het voorstel, heeft dat vooral gevolgen voor de internethandel vanuit de Verenigde Staten. Bedrijven buiten de EU die via het internet zaken doen met klanten binnen de unie moeten zich in ten minste één lidstaat vestigen. Ze moeten daar BTW in rekening brengen volgens het aldaar geldende tarief. Die verplichting geldt alleen als hun internetverkopen een drempel van 100.000 euro (220.000 gulden) per jaar te boven gaan. (ANP)

Overname Virgin-winkels rond
De overname van zes Virgin Megastores door Free Record Shop is rond. Begin april werd bekend dat de twee partijen in onderhandeling waren. De koopsom is niet bekendgemaakt. De winkels, gevestigd in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Antwerpen, Brussel en Luik, hebben een gezamenlijke jaaromzet van ruim 30 miljoen gulden. (ANP)

Regelgeving elektronische handel traag
Nederlandse consumenten die iets kopen via internet of een postorderbedrijf missen nog steeds extra wettelijke bescherming. Europese richtlijnen schrijven weliswaar extra eisen voor waaraan verkopers-op-afstand moeten voldoen, maar Nederland heeft die nog niet omgezet in nationale wetgeving. Afgelopen weekeinde verstreek de termijn van drie jaar die was uitgetrokken voor de implementatie. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie gaat de omzetting in nationale regels traag omdat de regeling zeer ingewikkeld is, zowel technisch-juridisch als beleidsmatig. Bovendien zijn er verschillende departementen bij betrokken, want het gaat onder meer om regels op het gebied van telecom (Verkeer en Waterstaat) en privacy. (ANP)


Microsoft moet van de rechter in tweeën splitsen om monopolievorming te voorkomen. Het besturingsprogramma Windows mag niet langer in hetzelfde bedrijf als bijvoorbeeld het tekstprogramma Word worden geproduceerd. Wat er vooraf ging aan die beslissing, kunt u lezen in Dossier Microsoft op de site van deze krant. Het dossier bevat onder meer de aanklacht tegen Microsoft, een biografie van Gates en achtergronden over het bedrijf.
(www.nrc.nl)

NRC Webpagina's
8 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad