U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
AEX

Rapport Commissie van Kemenade

NIOD

CIDI

Tegoeden Tweede Wereldoorlog van het ministerie van Financiën

Centraal Joods Overleg


Basis schade vastgesteld

Joods Overleg stapje dichter bij akkoord

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 6 JUNI. Het Centraal Joods Overleg is het gis teren eens geworden met de Nederlandse Vereniging van Banken over de hoogte van het bedrag dat de basis wordt voor de schadevergoeding voor onteigening van joods bezit.

Beide partijen zijn het er nu over eens dat er tijdens de Duitse bezetting voor 12 miljoen gulden is gestolen. Gecorrigeerd voor inflatie, rente en koerswinst ligt dat bedrag - in guldens van 2000 - tussen de 250 en 500 miljoen. Het is nog niet bekend welk deel van dat bedrag ook daadwerkelijk op de huidige banken als ABN Amro en ING verhaald kan worden.

Het overleg, dat volgende week donderdag verder gaat, staat onder druk door een dreigende boycot van het Joods Wereldcongres (WJC), een agressief opererende Amerikaanse belangenbehartiger. Het Joods Wereldcongres heeft de Nederlandse banken een deadline van dertig dagen gegeven, anders gaat de organisatie bijvoorbeeld proberen de overname van de Amerikaanse verzekeraar Aetna door het Nederlandse ING te blokkeren.

Volgens het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft de voorganger van de AEX, de Vereniging voor Effectenhandel, de Joodse gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog 12 miljoen gulden schade berokkend. De banken, lid van de vereniging, hebben het gisteren basisbedrag geaccepteerd, maar betwisten de door het CJO gehanteerde rekenmethode over de huidige waarde. Daarnaast zijn de partijen het niet eens over de verhouding tussen geroofde aandelen en obligaties, waardoor het eindbedrag flink kan verschillen.

De Amsterdamse effectenbeurs is bereid een symbolisch bedrag van 8 miljoen gulden over te maken. "De AEX heeft nooit aan de handel met joodse effecten verdiend, de beurs heeft alleen de gelegenheid gegeven. De banken hebben wel gehandeld en moeten dus opdraaien voor de schadevergoeding", aldus een woordvoerder van de AEX.

Directeur H. Blocks van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) benadrukt dat niet alle financiële partijen die destijds verantwoordelijk waren nog bestaan. Blocks vindt dan ook dat de banken niet volledig voor de onteigening van joodse bezittingen hoeven op te draaien. "Onze houding heeft niets met zuinigheid te maken. Redelijkheid met het bedrag onderbouwen, daar heeft iedereen baat bij", aldus Blocks. Volgende week praten de betrokken partijen over de berekening van het uiteindelijke schadebedrag.


Zie ook:

Aanbod AEX 'verbijstert' Joods Overleg (6 april 2000)
Doos van Pandora geopend (28 januari 2000)
Excuses Kok aan joodse gemeenschap (28 januari 2000)
Rijk schoot tekort, betaling aan joden (27 januari 2000)
'Spijtbetuiging zou passend zijn' (27 januari 2000)
Zuinig (27 januari 2000)
Joodse erfenissen onvoldoende vergoed (26 januari 2000)
Overheid verdiende aan ellende holocaust (25 januari 2000)
Staat inde te veel geld na holocaust (25 januari 2000)
Zwarte bladzijde over de beurs (16 december 1999)
Onenigheid over financiële compensatie joden (10 november 1999)
Akkoord over joodse polissen (9 november 1999)
Banken boekten winst met joodse effecten (8 mei 1999) Veel te verliezen in de VS (26 mei 1999)

NRC Webpagina's
6 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad