U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

VN-bestuur in Kosovo wil de media intomen
Het VN-bestuur in Kosovo, UNMIK, werkt aan noodwetten die de media in Kosovo moeten intomen en die de etnische tolerantie in het gebied moeten bevorderen.

Casema wil netwerk Essent
Kabelmaatschappij Casema, een dochter van France Telecom, is in gesprek over de overname van het kabelnetwerk van het energiebedrijf Essent. Dat hebben beide bedrijven bevestigd. Hun samengaan kan stuiten op bezwaren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

'Netwerk kabelaars open voor anderen'
De coalitiepartijen VVD en D66 willen dat kabelmaatschappijen hun netwerken binnen twee jaar openstellen voor andere internetaanbieders. Het kabinet is daarover verdeeld.

Het ons-gevoel van bier
Wat is er aan de hand? Hier, aan de tap van het café, staat onmiskenbaar Peer Mascini, de man van de Melkunie, maar hij slaat wartaal uit. "In deze verwarrende tijden probeert iedereen z'n steentje bij te dragen", begint hij, om vervolgens met geëxalteerde gebaren die sterk aan de aloude Sjef van Oekel doen denken, met een glas Bavaria-bier én met een Melkunie-pak te zwaaien. En bij voorkeur op de verkeerde momenten. "Zo, nu eerst een Bavaria", zegt hij, met een pak melk in de hand. Alles loopt door elkaar.

Internethandel 3.700 miljard in 2003
De wereldwijde handel via internet groeit explosief. Over drie jaar beslaat die 1,6 biljoen dollar (3.700 miljard gulden), zo voorspelt het Amerikaanse onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC). Momenteel domineren de Verenigde Staten op internet. In 1999 waren Amerikaanse bedrijven goed voor ruim 60 procent van de handel. Volgend jaar loopt dat aandeel terug tot 48 procent.

Telefónica koopt internetaanbieder
Het Spaanse telecomconcern Telefónica heeft de zakelijke internetaanbieder MediaWays van het Duitse media- en uitgeefconcern Bertelsmann overgenomen. Met de overname is 1,6 miljard dollar (3,7 miljard gulden) gemoeid, betaald in aandelen. MediaWays is in 1996 opgericht door Bertelsmann en Debis. Twee maanden geleden kocht Bertelsmann Debis uit. MediaWays, dat naast internetaansluitingen ook zorgt voor datatransmissie en andere dienstverlening voor het bedrijfsleven, verwacht dit boekjaar (tot eind juni) een omzet te halen van 350 miljoen mark (394 miljoen gulden). (AFP, DPA)

Veiling Zwitsers UMTS-frequenties
Tien bedrijven hebben zich gemeld als kandidaat voor de veiling van zogeheten derde generatie telefoonlicenties in Zwitserland, zo hebben de federale telecommunicatie-autoriteiten in Bern gisteren bekendgemaakt. De veiling voor de UMTS-vergunningen - die video en internet mogelijk maken op zaktelefoons - is gepland in november. De opbrengst van de licenties, die vijftien jaar geldig zijn, wordt geschat op 6 tot 10 miljard Zwitserse franc (8,4 tot 14 miljard gulden). Tot de kandidaten behoren onder meer Swisscom, het Britse Orange en het Spaanse Telefónica. (AP)

Thomson koopt Amerikaanse Primark
De Canadese uitgever Thomson neemt voor bijna 1,08 miljard dollar (2,5 miljard gulden), inclusief schulden, het Amerikaanse Primark over. Primark verkoopt financiële informatie. Het bedrijf is onder meer leverancier van Datastream, dat koersinformatie en grafieken verstrekt. Thomson, dat bezig is zich meer te richten op juridische en financiële informatie, is onder meer eigenaar van het defensieblad Jane's Defense Weekly.(AFP)

Big Brother op internet in VS
De Amerikaanse versie van het tv-programma Big Brother, dat wordt geproduceerd door het Nederlandse mediaconcern Endemol, is vanaf 6 juli 24 uur per dag te volgen op internet. Het Amerikaanse America Online, de grootste internetaanbieder in de Verenigde Staten, gaat de uitzendingen verzorgen voor zijn abonnees. Dat hebben de Amerikaanse tv-zender CBS en Endemol vandaag bekend gemaakt. CBS gaat het programma vanaf 6 juli vijf avonden per week uitzenden. Big Brother was afgelopen jaar een succes op de Nederlandse televisie. Voor het programma worden de deelnemers in een huis opgesloten met slechst minimaal contact met de buitenwereld. Ze worden continu gevolgd door camera's. De deelnemers en de kijkers beslissen om de zoveel tijd wie het huis moet verlaten. De Amerikaanse serie krijgt tien deelnemers. De winnaar verdient een half miljoen dollar.

NOS sleept NMa voor de rechter
De NOS stapt donderdag naar de rechter voor een kort geding tegen de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De omroep, die eerder een bodemprocedure tegen de monopoliewaakhond is gestart, eist nu dat hij gedurende die bezwaarprocedure gevrijwaard blijft van de door de NMa opgelegde sancties. De NMa had eerder dit jaar de NOS gesommeerd programmagegevens beschikbaar te stellen aan het uitgeefconcern De Telegraaf. De partijen kregen vier maanden de tijd een akkoord te bereiken over de vergoeding daarvoor, maar die termijn is nagenoeg voorbij zonder dat een oplossing is gevonden. Elke week dat de NOS de gevraagde gegevens niet levert, moet de omroep een dwangsom van 50.000 gulden betalen. Die boete moet volgens de NOS van tafel totdat de bezwaarprocedure is afgerond. (ANP)

Tien bedrijven willen UMTS-frequenties
Tien bedrijven en organisaties hebben zich ingeschreven voor de veiling van vijf zogeheten UMTS-frequenties. Staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat zal binnen een maand bepalen wie worden toegelaten tot de veiling. De UMTS-frequenties maken video en internet mogelijk via zaktelefoons. (ANP)

Elsevier koopt Amerikaanse Elogic
Uitgever Reed Elsevier heeft het Amerikaanse internetbedrijf Elogic overgenomen voor 79 miljoen dollar (187 miljoen gulden). Elogic maakt software voor het beheer van websites voor andere bedrijven. Het wordt onderdeel van dochterbedrijf Cahners. "Het lijkt alsof Elogic onder ieders radarscherm is doorgevlogen met een fantastisch product", zei topman Marc Teren van Cahners. Tot de klanten van Elogic horen bedrijven als The New York Times, The Washington Post Company en ZDNet. (Redactie Economie)

C&W in webhandel
Het Britse telecomconcern Cable & Wireless gaat samen met de Amerikaanse computerfabrikant Compaq en de Amerikaanse softwarefabrikant Microsoft activiteiten ontwikkelen op het gebied van elektronische handel. Die zijn bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf. De diensten zullen nog dit jaar worden aangeboden in de Verenigde Staten, Groot- Brittannië en Australië. Azië en de rest van Europa volgen het jaar erop.


Artslynx is bedoeld om een overzicht te geven van wat er zich op het web afspeelt op het gebied van theater, film en literatuur. De nieuwste sectie is de Artslynx International Dance Resources, met een grote hoeveelheid links naar uiteenlopende danswebsites, van Afrikaanse dans tot modern ballet en van websites over choreografen en opleidingen tot online vacaturebanken.
(www.artslynx.org/dance)

NRC Webpagina's
6 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad