U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Centraal Joods Overleg

Verbond van Verzekeraars

Ministerie van Financiën


Akkoord over joodse polissen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 9 NOV. De Nederlandse verzekeraars betalen de joodse gemeenschap 50 miljoen gulden als compensatie voor nooit uitgekeerde polissen van joden die door de nazi's zijn vermoord. Het is de eerste overeenkomst die in Nederland is gesloten over de afhandeling van de oorlogstegoeden.

Het Centraal Joods Overleg (CJO), dat de meeste joodse organisaties bundelt, en het Verbond van Verzekeraars hebben vanmorgen bekendgemaakt een akkoord te hebben gesloten over de oorlogspolissen. CJO-woordvoerder R. Naftaniël sprak van "een historische moment". De overeenkomst is bedoeld als "finale regeling, waarmee partijen beogen recht te doen aan de slachtoffers van de Shoa en hun nabestaanden."

Het CJO wil dat ook de Nederlandse regering een uitkering doet aan de joodse gemeenschap, omdat een deel van de verzekeringsgelden na de oorlog is terechtgekomen in de staatskas. Een gesprek daarover met minister Zalm (Financiën) vorige week heeft niets opgeleverd. Het kabinet wil eerst onderzoeken door een aantal commissies afwachten. "Wij blijven aankloppen bij Zalm", kondigde Naftaniël aan, "want het kan niet zo zijn dat de Nederlandse regering zit op het geld van vermoorde joden."

De overeenkomst regelt de afhandeling van 'slapende polissen', vooral levensverzekeringen, van vermoorde joden. Die polissen zijn nooit uitgekeerd omdat ook nabestaanden zijn vermoord of omdat de erfgenamen niets wisten van een verzekeringspolis. Het bedrag dat daardoor ten onrechte bij de verzekeraars is blijven zitten, is nu door het Verbond en het CJO vastgesteld op 45 miljoen in hedendaagse guldens, 22 keer zoveel als het bedrag van de 'slapende polissen' in de jaren 1942 en 1943. Een deel daarvan, 20 miljoen gulden, is bestemd voor individuele uitkeringen aan rechthebbenden, die nog 10 jaar een claim kunnen indienen.

NRC Webpagina's
9 NOVEMBER 1999


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)