U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Philips

Jaarverslag 1999


Herstel bij mobiele telefoons

Philips overtreft prognoses winst

Door onze redacteuren
AMSTERDAM, 17 FEBR. Philips heeft de toch al hooggespan nen verwachtingen overtroffen met een ruime verdrievoudiging van de winst. Voordat een systeemfout vanmorgen op de beurs de handel in Philips onmogelijk maakte, steeg het aandeel met 9,90 euro tot een record van 178, 40 euro.

Philips realiseerde in het afgelopen jaar een nettowinst van 1,8 miljard euro (3,96 miljard gulden) tegen 541 miljoen euro een jaar eerder. Het concern zei vandaag voor dit jaar een verdere winststijging te verwachten.

De winstgroei is grotendeels het gevolg van het herstel van de divisie PCC, die mobiele telefoons maakt. Na de grote verliezen in 1998 liet deze activiteit in het vierde kwartaal voor het eerst zwarte cijfers zien. President Boonstra verklaarde vanochtend dat het aantal verkochte telefoontjes met 72 procent is toegenomen.

Rond Philips ontstond op de beurs vanmorgen een chaos toen kort na opening een technisch probleem de handel in de aandelen onmogelijk maakte. Banken en effectenhuizen waren woedend dat dit juist vanmorgen, bij traditioneel grote orderstromen, gebeurde. Philips noteerde kort voor het systeem bezweek 5,88 procent hoger op 178,40 euro, maar de status van die koers was onduidelijk. Rond het middaguur was het probleem nog niet opgelost.

Boonstra toonde zich bijzonder tevreden met de gang van zaken bij Philips. Dat wil volgens hem echter niet zeggen dat het concern in rustiger vaarwater komt. Zo wordt het aantal vestigingen in twee jaar wereldwijd met 20 procent teruggebracht tot circa 160.

"Helaas is geld momenteel geen issue", aldus Boonstra over de welvarende positie van Philips, hetgeen tot gemakzucht zou kunnen leiden. Tevens is het voor Philips moeilijk een besteding te vinden voor het vele geld dat is binnengehaald, onder meer met de miljardenverkoop van Polygram. De financiële positie kan nog sterker worden doordat in de tweede helft van dit jaar automatiseringsdochter Origin naar de beurs gaat. Philips wil nog geen details geven over de beursgang, maar Boonstra wil in elk geval de meerderheid van de aandelen behouden. Juist Origin was een van de weinige onderdelen die binnen Philips de winst in 1999 zagen teruglopen. Het hele concern behaalde een omzet van 31,5 milard euro, tegen 30,4 miljard een jaar eerder.

Boonstra gaat niet op de gebruikelijke leeftijd van 62 jaar met pensioen. De 61-jarige voorzitter zei vanochtend "een klein beetje langer door" te gaan.

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)