U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Nederlandse samenvatting rapport

Volledig rapport inclusief achtergrond (Engelse versie)

Volledig rapport inclusief achtergrond (Spaanse versie)

Dossier Pinochet (BBC)

Aanklachten tegen Pinochet


Rapport Pinochet

Lek leidt tot politieke rel in Spanje

Door onze correspondent
MADRID, 17 FEBR. Het uitlekken van het vertrouwelijke medisch onderzoek naar de gezondheidstoestand van de voormalige Chileense dictator Augusto Pinochet heeft in Spanje tot grote politieke en diplomatieke commotie geleid.

Terwijl het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken de Spaanse autoriteiten om uitleg vraagt, heeft de Spaanse oppositie de regering Aznar ervan beschuldigd direct te hebben meegewerkt aan de openbaarmaking van het rapport.

Gisteren publiceerden zowel het conservatieve dagblad ABC als El Mundo, kranten die beide bekend staan als regeringsgezind, een letterlijke weergave van het medisch onderzoek. Regeringswoordvoerder Josep Piqué verklaarde de publicatie als "een bewijs van het vermogen om onderzoeksjournalistiek te plegen". Het oppositionele dagblad El País concludeert evenwel naar aanleiding van de aankomsttijd van het document op het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken (afgelopen dinsdag 19.30 uur) en de zaktijd van de eerste edities van de kranten (zelfde avond, 21.30 uur) dat een kopie van het onderzoek vrijwel onmiddellijk na aankomst op de redacties belandde. Spanjes socialistische oppositieleider Joaquín Almunia meent dat het lek " indecent" is en het zoveelste bewijs dat de regering-Aznar zich belachelijk maakt in de uitleveringsprocedure rond Pinochet. Zo weigerde het ministerie van Buitenlandse Zaken aanvankelijk mee te werken bij het overbrengen van mogelijke bezwaren van onderzoeksrechter Baltasar Garzón tegen de voorgenomen conclusies van de Britste minister Straw om Pinochet op basis van het medisch onderzoek vrij te laten. Onder juridische druk van Garzón werd deze houding herzien. Het is in Spanje een goed gebruik dat vertrouwelijk geachte processtukken uitlekken naar de pers indien een van de betrokken partijen hier belang bij heeft. De publicatie van de integrale tekst van het onderzoek komt de regering- Aznar niet ongelegen nu blijkt dat de fysieke staat van Pinochet waarschijnlijk snel zal verslechteren. De artsen concluderen ook dat de ex-dictator geestelijk niet in staat is op adequate wijze terecht te kunnen staan. Hoewel de Spaanse regering officieel niet wil interveniëren in de rechtsgang, is het geen geheim dat zij Pinochet het liefst zo snel mogelijk ziet vertrekken.


Zie ook:

Hof staat vrijlaten van Pinochet toe (31 januari 2000)
'Pinochet nogmaals onderzoeken' (15 januari 2000)
Rechter wil rapport over Pinochet zien (13 januari 2000)
Pinochet in beroep tegen uitwijzing (23 oktober 1999)
Effecten Pinochet-kwestie nu al merkbaar, 28 september 1999
Pinochet is niet onschendbaar (26 november 1998)
Spaanse rechter vraagt uitlevering Pinochet (4 november 1998)
Oud-dictator Pinochet aangehouden (19 oktober 1998)
Spoken uit het verleden (3 augustus 1998)

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)