U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ABP

Zeven eigen fondsen

ABP markt op met beleggingen

Door onze redacteur MENNO TAMMINGA
AMSTERDAM, 17 FEBR. Pensioengigant ABP stapt in de markt voor beleggingsfondsen. ABP gaat de fondsen niet aan het beleggende publiek aanbieden, maar aan werkgevers in zijn bestaande klantenkring, zoals gemeenten.

De nieuwe fondsen krijgen ook een rol bij de verkoop van verzekeringsproducten van ABP aan werknemers bij overheid en onderwijs die extra willen bijsparen naast hun pensioen.

ABP Financial Services, een nieuwe dochteronderneming van ABP (300 miljard gulden vermogen), heeft afgelopen maand een vergunning van De Nederlandsche Bank gekregen om de fondsen op de markt te brengen, zo heeft een woordvoerder van het pensioenfonds bevestigd. Het gaat om een beleggingsfonds in vastgoed, twee fondsen die beleggen in effecten met een vaste rente en vier fondsen die beleggen op regionale aandelenbeurzen (Nederland, Verenigde Staten, Europa en Pacific).

ABP voert de pensioenregeling uit voor meer dan een miljoen werknemers bij de overheid en in het onderwijs. De pensioenbeheerder mikt met de beleggingsfondsen onder meer op gemeenten die als gevolg van de ontvangst van opbrengsten van privatiseringen goed bij kas zitten en tijdelijke overschotten te beleggen hebben. Gemeenten en regionale overheden hebben door de verkoop van onder meer nutsbedrijven een bedrag van bijna 16 miljard gulden ontvangen. De nieuwe beleggingsfondsen kunnen ook gebruikt worden voor de beleggingen van premies van producten van ABP Verzekeringen, een andere dochter van het pensioenfonds. De premies die kopers van bijvoorbeeld ABP levensverzekeringen storten kunnen straks belegd worden in een of meer van de nieuwe fondsen, die elk hun eigen risico- en rendementsprofiel hebben.

In financiële kringen wordt verwacht dat ABP te zijner tijd ook op de particuliere markt voor beleggingsfondsen actief zal worden en rechtstreeks zal concurreren met aanbieders als ABN Amro en Robeco. Uitbreiding door pensioenfondsen buiten hun tradionele werkterrein van collectieve pensioenregelingen is politiek controversieel en stuit al enkele jaren op verzet van de verzekeraars. Staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) heeft daarover zogenoemde taakafbakingsafspraken gemaakt met de pensioenfondsen. ABP heeft zich samen met partner PGGM (pensioenfonds voor de bedrijfstakken zorg en welzijn) het afgelopen jaar door drie overnames ter waarde van meer dan 6 miljard gulden al opgewerkt tot een zakenbank met een Europese dimensie. De twee kochten achtereenvolgens een bank (de Nationale Investeringsbank), een financier van veelbelovende bedrijven (Alpinvest) en een fusie- en overnamespecialist (Van den Boom Groep).

NRC Webpagina's
17 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)