NRC Handelsblad: vandaag Maandag 7 februari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
bolletje Stem mee: moeten declaraties openbaar gemaakt worden?
bolletje Dilemma's rond de renteverhoging in Economie voor Jou.
bolletje Uit overzicht rendement Beleggingsfondsen blijkt alle indices daalden.
bolletje Moralisme in Apestaartje
bolletje Profiel: Molukken al een jaar in de greep van geweld.
bolletje Discussie: moet Oostenrijk worden geïsoleerd nu de extreem-rechtse FPÖ in de regering zit?
bolletje In het nieuws:
Dossier Oostenrijk
Dossier EK2000
Dossier Belastingplan 2001
Dossier Amerikaanse verkiezingen
Dossier Kosovo
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )


Treinongeluk eist zeker acht levens
De locomotief (midden onder) van de verongelukte nachttrein belandde tegen de achtergevel van een woning. Twee wagons kwamen terecht op het perron van Brühl.
(Foto Reuters)

Duitse reddingwerkers zoeken sinds vanmorgen vroeg bij het station van Brühl bij Keulen nog steeds naar slachtoffers in de verkreukelde wagons van de zondagnacht verongelukte nachttrein Amsterdam-Bazel. Het ongeluk gebeurde kort na middernacht en kostte aan ten minste acht passagiers het leven. Van de 149 gewonden zijn tien nog in levensgevaar. Twee van de twintig Nederlandse reizigers aan boord raakten lichtgewond. De trein reed tachtig kilometer harder dan de ter plaatse wegens werkzaamheden aan de lijn toegestane veertig kilometer per uur.

* 'Zero tolerance' in de risicotrein
Sinds een paar weken rijden er elke vrijdag- en zaterdagavond extra controleploegen mee op de Hoekse lijn. "Niet te veel waarschuwen. We gaan optreden."

* Beatrix geen item in Wenen
De Nederlandse pers mag dan massaal zijn uitgerukt naar Lech om de skivakantie van koningin Beatrix te registreren, in Oostenrijk is het bezoek nauwelijks een item. Alleen de staatsomroep ORF, afgezien van enkele regionale kranten, toonde beelden van de aankomst en meldde dat de gevreesde afzeggingen van Nederlandse vakantiegangers achterwege zijn gebleven.

* Protesten uit Oostenrijkse kunstwereld
De Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinek wil opvoeringen van haar stukken in Oostenrijk laten verbieden. Dat heeft zij zaterdag bekendgemaakt. Ook veel andere kunstenaars hebben geprotesteerd toen vorige week duidelijk werd dat Oostenrijk een regering van de extreem-rechtse FPÖ en de conservatieve ÖVP zou krijgen.

* Kamer: beperk bellen in auto
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil telefoneren in de auto met het toestel in de hand verbieden. Automobilisten moeten hun toevlucht zoeken tot 'head sets' of 'car-kits', die het mogelijk maken beide handen aan het stuur te houden tijdens het bellen.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Digitale Leestafel
* Apestaartje
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
De koningin heeft
nu eenmaal een
lange-latrelatie
met Oostenrijk

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Afghaanse Boeing gekaapt, nu in Londen
Een gekaapt Afghaans verkeersvliegtuig is vannacht aangekomen op het vliegveld Stansted bij Londen. De Britse politie is onderhandelingen begonnen over vrijlating van de gijzelaars. Aan het begin van de middag werden vijf passagiers vrijgelaten, aldus de Britse politie.

* Nieuwste kaping wel zorg voor Talibaan
Voor de Afghaanse Talibaan is de kaping van de Boeing 727 van Ariana zorgelijker dan die van de Indiase Airbus rond kerstmis. Het ziet ernaar uit dat hun eigen oppositie achter de kaping zit.

* Beulen en slachtoffers leven samen in Paine
Het Britse Hof oordeelt vandaag nog één keer over de rechtmatigheid van het besluit om Pinochet naar huis te sturen. In het Chileense dorp Paine rijt de mogelijke terugkeer oude wonden open.

* Economie Japan krimpt opnieuw
De Japanse economie heeft een "behoorlijke krimp" doorgemaakt in het laatste kwartaal van 1999. Dit zei minister Taichi Sakaiya (hoofd van het Economisch Planbureau) gisteren vooruitlopend op de officiële cijfers die pas begin maart worden gepubliceerd.

* Dromen van de Davis Cup is nu echt voorbij
Meer dan een mooie droom heeft de gouden generatie Nederlandse tennissers in de Davis Cup nooit opgeleverd. Het team van bondscoach Michiel Schapers werd afgelopen weekeinde door Duitsland wederom van alle ambities beroofd, 1-4. Nederland kan zich nu weer gaan opmaken voor een promotie-degradatieduel in juli van dit jaar.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Ski royale
Nederland is weer eens woedend. Dit keer niet alleen, maar samen met nog dertien andere lidstaten van de Europese Unie. De vorming van een regeringscoalitie in Oostenrijk, waarin de extreem-rechtse FPÖ van Jörg Haider is vertegenwoordigd, heeft geleid tot een diplomatieke isolatie van het land. Wat dat in de praktijk precies inhoudt, wordt aan de individuele leden van de Unie overgelaten. In elk geval zullen de diplomatieke contacten met Oostenrijk binnen de EU alleen nog op technisch niveau worden aangehouden.


Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )