U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K U N S T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Oostenrijk

Discussie: moet Oostenrijk worden geïsoleerd nu de extreem-rechtse FPÖ in de regering zit?


'Kunst is politiek'

Protesten uit Oostenrijkse kunstwereld

Door onze correspondent KARIN JUSEK
WENEN, 7 FEBR. De Oostenrijkse schrijfster Elfriede Jelinek wil opvoeringen van haar stukken in Oostenrijk laten verbieden. Dat heeft zij zaterdag bekendgemaakt. Ook veel andere kunstenaars hebben geprotesteerd toen vorige week duidelijk werd dat Oostenrijk een regering van de extreem-rechtse FPÖ en de conservatieve ÖVP zou krijgen.

Jelinek had eerder vorige week aangekondigd Oostenrijk te zullen verlaten en riep in de Duitse Tageszeitung (TAZ) op tot een boycot van Oostenrijk. De EU-landen hebben de plicht Oostenrijk te isoleren, aldus Jelinek. Meteen na de verkiezingen van 3 oktober, toen extreem-rechts de op een na grootste partij van Oostenrijk werd, citeerde Jelinek Bertolt Brecht: 'Nur die dümmsten Klber whlen ihre Schlchter selber' (Alleen de domste kalveren kiezen zelf hun slachters uit). Luc Bondy, de nieuwe intendant van de Wiener Festwochen demonstreerde vorige week met duizend anderen voor de partijcentrale van de conservatieven. In het najaar zullen in Wenen gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden en Bondy verklaarde dat hij zal opstappen als ook Wenen een regering van conservatieven en extreem- rechtse Freiheitliche krijgt. Kunstenares Valie Export heeft geweigerd de haar vorige week toegekende Oskar Kokoschka Prijs in ontvangst te nemen. "Het is voor mij onacceptabel een prijs uit handen van een regering aan te nemen die het anders zijn discrimineert en ten aanzien van de kunst een vijandige houding aanneemt," aldus Export. De intendant van de Salzburger Festspiele Gerard Mortier liet weten dat hij zijn contract - dat nog tot 2002 loopt - vroegtijdig zal beëindigen.

De auteur Michael Köhlmeier schreef een open brief aan de conservatieve minister van Onderwijs, Elisabeth Gehrer, waarin hij haar herinnert aan een gesprek dat hij in het najaar met haar heeft gevoerd. Volgens Köhlmeier zei Gehrer toen dat Wolfgang Schüssel een partij als de FPÖ nooit als regeringspartner zou accepteren, maar dat zij, als hij dat toch zou doen, haar ministerspost op zou geven. Elisabeth Gehrer is nu niet alleen minister van Onderwijs maar heeft ook kunst in haar portefeuille. Gehrers staatssecretaris voor kunst, de Burgtheater-acteur Franz Morak, werd er door de Groene Eva Glawischnig aan herinnerd dat hij in december 1995 nog 'Haider uit de politiek' had geroepen. De Oostenrijkse kunstenaars hebben, toen Haider in april vorig jaar gouverneur van Karinthië werd, al hevige debatten gevoerd over de juiste manier om met hem om te gaan. Terwijl de ene groep opriep om Karinthië te boycotten, vonden anderen als de schrijver Karl Markus Gauss, dat kunstenaars niet moesten weglopen maar de strijd aangaan. Ioan Holender, directeur van de Weense opera, kondigde nu aan zich meer met politiek te zullen gaan bemoeien. "Depolitisering van de kunst is onzin," zei Holender tegen het weekblad Profil, "kunst was altijd politiek, vooral als ze doet alsof ze dat niet is. Dan is ze in de regel dom of gevaarlijk." Over Haider zei Holender: "Je mag nooit vergeten dat onder de schaapskleren een wolf steekt. Wie over gezonde kunst praat, is gevaarlijk."

De bekende Hongaarse pianist Andras Schiff heeft een optreden in de Oostenrijkse ambassade in Washington afgezegd. Ook Schiff, die van joodse afkomst is, zei dat "politiek en kunst niet kunnen worden gescheiden". Hij verwees naar de verbrandingen van werken van joodse en linkse kunstenaars door de nazi's.

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)