U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Online Center for Afghan Studies

Afghanistan Online

Talibaan


Afghaanse Boeing gekaapt, nu in Londen

Door onze correspondenten
LONDEN/NEW DELHI, 7 FEBR. Een gekaapt Afghaans verkeersvliegtuig is vannacht aangekomen op het vliegveld Stansted bij Londen. De Britse politie is onderhandelingen begonnen over vrijlating van de gijzelaars. Aan het begin van de middag werden vijf passagiers vrijgelaten, aldus de Britse politie.

Er zijn nu nog 160 Afghanen aan boord, inclusief de zes zeven kapers, naar wordt aangenomen tegenstanders van het fundamentalistische Talibaan-bewind in Afghanistan. Zij zouden de vrijlating eisen van de prominente oppositieleider Ismail Khan, die sinds 1997 in een gevangenis van de Talibaan zit. De Talibaan hebben vanochtend gezegd "geen concessies te doen aan de terroristen". Het vliegtuig, een Boeing 727 van de Afghaanse luchtvaartmaatschappij Ariana, werd gisteren gekaapt tijdens een interne vlucht van de hoofdstad Kabul naar de stad Mazar-i-Sharif. Daarna deed het twee ex-Sovjet-republieken aan: Oezbekistan en Kazachstan, waar in totaal 13 gegijzelden vrijkwamen. Toen vloog het toestel naar Moskou, waar nog eens 9 passagiers werden vrijgelaten. Om twee uur vannacht kwam het toestel aan op Stansted, ten noordoosten van Londen, waar het naar een afgelegen hoek werd gedirigeerd en werd omringd door politie.

Volgens de politie hebben de onderhandelingen vooralsnog alleen tot doel de vrijlating van de inzittenden: 122 mannen, 20 vrouwen en 23 kinderen. Zij kregen vanochtend voedsel en het toestel werd aangesloten op een generator die de airconditioning van het vliegtuig van stroom voorziet. De politie zei het toestel niet opnieuw te laten opstijgen en te hopen op een vreedzame afhandeling. "Als de veiligheid van de passagiers in gevaar komt staan echter andere middelen open", aldus een woordvoerder. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken zei vanochtend dat het officieel beleid blijft om geen concessies te doen aan kapers. Een woordvoerder zei dat het in dit geval niet eens mogelijk is omdat Londen geen diplomatieke betrekkingen met Kabul onderhoudt. Het ministerie zou intussen met Rusland "en andere regeringen" in gesprek zijn voor het vinden van een oplossing.

Het vliegtuig mocht in Stansted landen om de grotere luchthavens Heathrow en Gatwick niet te belasten. Het vliegverkeer op Stansted is sterk ontregeld. Het merendeel van de 24.000 passagiers moest via andere vliegvelden reizen.

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)