U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Oostenrijk

Discussie: moet Oostenrijk worden geïsoleerd nu de extreem-rechtse FPÖ in de regering zit?


Beatrix geen item in Wenen

Door onze correspondent KARIN JUSEK
WENEN, 7 FEBR. De Nederlandse pers mag dan massaal zijn uitgerukt naar Lech om de skivakantie van koningin Beatrix te registreren, in Oostenrijk is het bezoek nauwelijks een item. Alleen de staatsomroep ORF, afgezien van enkele regionale kranten, toonde beelden van de aankomst en meldde dat de gevreesde afzeggingen van Nederlandse vakantiegangers achterwege zijn gebleven.

Nederlanders staan in Oostenrijk bekend als bijzonder 'Haider-kritisch'. Daarom concentreerde zich enige media-aandacht op Nederland. Nu wordt tevreden geconstateerd dat de Nederlanders, in tegenstelling tot hun zuiderburen, blijven komen. Na de beelden van de ontvangst van de koningin werd een Nederlander aan het woord gelaten die zei: "Als ik op vakantie ben, wil ik met politiek niets te maken hebben." Het ORF- commentaar luidde: "'Als de koningin gaat, kan ik ook gaan', schijnen de Nederlanders te denken."

Onze Haagse redactie voegt hier aan toe: GroenLinks-fractieleider Rosenmöller noemt het "een taxatiefout" dat koningin Beatrix naar Lech is gegaan. Vorige week dinsdag bepleitte Rosenmöller in de Tweede Kamer dat de koningin een andere vakantiebestemming zou kiezen. Premier Kok wees deze suggestie van de hand, omdat het "een privé-reis" van de koningin betreft. Rosenmöller hierover vanmorgen: "Privé en politiek zijn hier moeilijk te scheiden. Dat blijkt uit de Oostenrijkse media. Dit had voorkomen kunnen worden." Behalve GroenLinks heeft ook de SP-fractie de Oostenrijkse vakantie van de koningin veroordeeld. Alle overige Kamerfracties respecteren het privé-karakter van de koninklijke vakantie. "Als anderen hiervan misbruik willen maken, dan moeten zij dat vooral doen", reageert CDA- leider De Hoop Scheffer. Hoofddirecteur Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst zegt het "erg jammer te vinden dat een privé-bezoek door anderen in de politieke sfeer wordt getrokken". Ook minister Hermans (Onderwijs) heeft een skivakantie in Oostenrijk geboekt. Hij laat het "van de ontwikkelingen afhangen" of hij inderdaad gaat.

Schüssel nuanceert Haider

Oostenrijk is in hoge mate afhankelijk van het toerisme maar ook van congresgangers. Twijfelachtig is of een artsencongres dat deze maand in Innsbruck gehouden zou worden, doorgaat. De Amerikaanse sponsor heeft de organisatoren al verzocht naar een alternatief te zoeken. Ook het doorgaan van een radiologencongres met 5.000 deelnemers in Wenen is onzeker.

Met problemen kampen ook de organisatoren van het Opernball van 2 maart. Het bal had als motto 'Portugal', omdat dit land nu EU- voorzitter is. Inmiddels coördineert Portugal de EU-sancties tegen Oostenrijk en heeft de Portugese president, Jorge Sampaio, zijn bezoek aan het bal afgezegd.

Dit weekeinde heeft de extreem-rechtse Jörg Haider, medearchitect van de nieuwe coalitie, opnieuw van zich doen spreken. Hij zei "niet uit te sluiten" dat er een parlementair onderzoek komt naar de rol van de Oostenrijkse president Thomas Klestil en oud-bondskanselier Viktor Klima bij de totstandkoming van de Europese sancties tegen Oostenrijk. Al dagen lang gonst het van geruchten in de pers dat Klestil en Klima de EU om de boycot hebben gevraagd.

Haider zei verder helemaal niet uit te zijn op een blokkade van de Europese besluitvorming. Vrijdag leek hij op zo'n blokkade te speculeren toen hij aan de unanimiteitsregel herinnerde. "Zonder ons functioneert niets", zei hij toen. De nieuwe bondskanselier, Wolfgang Schüssel, zei gisteravond dat niet Haider, maar hijzelf en de minister van Buitenlandse Zaken bepalen of en zo ja wanneer het vetowapen wordt ingezet.

De wintersportplaats Lech, waar koning Beatrix dezer weken met vakantie is, is een electoraal bolwerk van de conservatieve ÖVP. De burgemeester die Beatrix zaterdag verwelkomde is naar goed gebruik in dit gebied partijloos.

Bij de parlementsverkiezingen op 3 oktober vorig jaar nam de FPÖ landelijk met nog geen driehonderd stemmen verschil op het nippertje de tweede plaats over van de ÖVP, die zwaar verloor. Maar in Lech, een gemeente met 1039 stemgerechtigde kiezers, heeft de ÖVP amper aan kracht ingeboet. De partij haalde in het ski-oord in Voralberg begin oktober bijna 56,99 procent van de stemmen, slechts 0,28 procentpunt minder dan bij de verkiezingen van 1995. De FPÖ boekte in Lech nauwelijks winst: 21, 87 procent in 1999 tegen 21,82 procent vier jaar eerder. De grote verliezer in Lech was vorig jaar de socialistische SPÖ.

Het opmerkelijkste aan de verkiezingsuitslag in Lech in 1999 was overigens de daling van de opkomst. In 1995 ging nog bijna 88 procent van de kiezers ter stembus, vorig jaar amper tweederde van de burgers.

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)