U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Economisch Planbureau van Japan

Economie Japan krimpt opnieuw

Door onze correspondent HANS VAN DER LUGT
TOKIO, 7 FEBR. De Japanse economie heeft een "behoorlijke krimp" doorgemaakt in het laatste kwartaal van 1999. Dit zei minister Taichi Sakaiya (hoofd van het Economisch Planbureau) gisteren vooruitlopend op de officiële cijfers die pas begin maart worden gepubliceerd.

Volgens Sakaiya is er geen noodzaak tot bijstelling van de regeringsdoelstelling van 0,6 procent groei voor het huidige boekjaar dat eind maart afloopt. Hij verwacht dat de dip tijdelijk is en dat het lopende kwartaal weer enig herstel zal tonen. Sakaiya's uitspraak heeft geen schrikreactie teweeg gebracht. Kwartaalcijfers zijn altijd zeer voorlopig en rijp voor correctie op een later tijdstip. Bovendien verwachtten economen in Tokio sowieso een lichte krimp, zo bleek afgelopen maand al uit een enquête van persbureau Reuters. Wel vragen sommige analisten zich af of de recente koopgolf van buitenlandse investeerders op de beurs van Tokio niet zal afkoelen.

De Nikkei-index is het afgelopen jaar fors gestegen omdat met name buitenlandse investeerders flink geld hebben gestoken in jonge bedrijven in de informatie-technologie. Maar "het tweede achtereenvolgende kwartaal van krimp kan een negatieve invloed hebben op optimistische sentimenten bij buitenlandse investeerders die de laatste tijd toch al steeds sceptischer worden over de structurele hervormingen in Japan", zegt Yunosuke Ikeda van het effectenhuis Nomura. In 1999 kochten buitenlanders netto voor 190 miljard gulden aan Japanse aandelen, maar deze koopwoede is begin dit jaar al enigszins teruggelopen.

Op de beurs in Tokio is sprake van een scherpe tweedeling. Enerzijds zijn er de hoog gestegen koersen van enkele technologisch hoogstaande bedrijven als Sony en Softbank, aan de andere kant de blijvend lage koersen van 'Oud Japan', ofwel bedrijven uit bijvoorbeeld de bouwindustrie. De koersen van enkele bedrijven zijn zo hoog gestegen dat analisten zich afvragen of ook in Japan sprake is van een kleine 'Internet-zeepbel' die binnenkort kan barsten.

De krimp in het laatste kwartaal van '99 is volgens Sakaiya vooral het gevolg van lage particuliere consumptie. Personeel in vaste dienst heeft in december een sterke daling gezien van de winterbonus die in Japan een belangrijk deel van het salaris uitmaakt. Daling van inkomens en onzekerheid over de toekomst vanwege grote reorganisaties bij veel bedrijven maken de consument onwillig.

De economische groei vertoont de laatste tijd sterke zigzagbewegingen. Na twee jaar recessie zorgden forse overheidsuitgaven voor groei in de eerst helft van 1999. In november kondigde de regering weer een uitgavenpakket aan dat de komende maanden enige opleving moet brengen. Met groei in het lopende kwartaal kan de regering zodoende toch de beloofde 0,6 procent groei halen alvorens het dit jaar de algemene verkiezingen ingaat.

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)