U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Davis Cup Website

Dromen van de Davis Cup is nu echt voorbij

Door onze redacteur KOEN GREVEN
LEIPZIG, 7 FEBR. Meer dan een mooie droom heeft de gouden generatie Nederlandse tennissers in de Davis Cup nooit opgeleverd. Het team van bondscoach Michiel Schapers werd afgelopen weekeinde door Duitsland wederom van alle ambities beroofd, 1-4. Nederland kan zich nu weer gaan opmaken voor een promotie-degradatieduel in juli van dit jaar.

Langzaam maar zeker neemt Nederland afscheid van spelers uit een succesvolle generatie. Jacco Eltingh, de sterke dubbelpartner van Haarhuis, stopte in 1998. Paul Haarhuis dubbelt dit jaar waarschijnlijk voor het laatst en is al gestopt met enkelspelen. Jan Siemerink is al maandenlang hopeloos uit vorm en de geblesseerde kopman Richard Krajicek (28) heeft ook niet het eeuwige leven. De voormalige bondscoach Stanley Franker zei ooit dat Nederland nog voor het jaar 2000 de Davis Cup zou moeten winnen. Het team slaagde er nooit in verder te geraken dan de kwartfinale van het toernooi. Bondscoach Schapers waagde zich wijselijk nooit aan voorspellingen zoals Franker deed. En wie naar de toekomst kijkt zal dat ook niet zo snel meer doen. Achter de succesvolle generatie zijn er met Schalken, Van Lottum, Sluiter, Wessels, en Kempes geen spelers die tot de wereldtop zullen gaan behoren.

Schapers werd als bondscoach, na eerdere nederlagen tegen België (1998) en Frankrijk (1999), tegen Duitsland voor de derde keer in de eerste ronde van de Davis Cup uitgeschakeld. Zonder Krajicek kwamen dit keer Sjeng Schalken (23) en John van Lottum (23) uit in de enkelspelen en speelden Paul Haarhuis (33) en Jan Siemerink (30) in de dubbel. De ervaren Haarhuis en Siemerink, die zaterdag nog hoopvol met een 1-1 stand op het bord aan hun wedstrijd waren begonnen, verloren op een dramatische manier van het duo Prinosil/Goellner. De jongelingen Schalken en Van Lottum werden gisteren overklast door respectievelijk Tommy Haas en David Prinosil. Die laatste verving Rainer Schüttler die afgelopen vrijdag door Schalken was verslagen. Het bleek het enige winstpunt.

Schapers rekende voor de ontmoeting met de Duitsers vooral op een punt in de dubbel. Het liep anders. Het werd een drama met een aangeslagen Siemerink in een trieste hoofdrol. Na een ontluisterende 3-1 nederlaag (6-4, 3-6, 6-7, 3-6) liep hij onthutst de hal in de Leipziger Messe uit. Zonder een woord te zeggen vertrok Siemerink alleen naar het spelershotel. De carrière van Siemerink, die in 1991 zijn eerste wedstrijd voor Nederland speelde en in 1998 ooit veertiende van de wereld was, lijkt een triest einde tegemoet te gaan. Voor het duel met de Duitsers had Siemerink al tegen Schapers gezegd liever geen enkel te willen spelen. Vorig jaar verloor Siemerink op alle grandslamtoernooien in de eerste ronde. En twee weken geleden ging hij op de Australian Open wederom in de eerste ronde ten onder tegen Todd Woodbridge. Zijn laatste aansprekende overwinning in het enkelspel behaalde Siemerink afgelopen september in de Davis-Cupwedstrijd tegen Ecuador waar hij Morejon versloeg. Siemerink was er in Leipzig dan ook op gebrand door met een goede prestatie in de dubbel zijn zelfvertrouwen weer op te bouwen. Het tegenovergestelde gebeurde. Haarhuis en Siemerink begonnen afgelopen zaterdag nog wel sterk aan de partij waarin ze zonder veel moeite de eerste set pakten. In de tweede reeks braken de Nederlanders opnieuw de service van de zwakke Goellner, maar nadat Siemerink op een 4-2 voorsprong met een dubbele fout zijn service verloor veranderde het spelbeeld. In het spel van Siemerink lukte vrijwel niets meer. Buiten de normaal gesproken ook al zwakke return van Siemerink miste hij nu ook vele volleys aan het net. Vooral dankzij Haarhuis, die degelijk bleef spelen, kreeg Nederland toch nog kansen in de derde set. Maar twee setpunten werden niet benut. De Duitsers wonnen en Siemerink verliet volkomen desolaat de baan.

Siemerink weigerde zich gisteren echter complexen aan te laten praten: "Je verliest de wedstrijd omdat je de setpunten niet maakt. Dat is de realiteit. Het is heel teleurstellend, want ik had me heel veel van de Davis Cup voorgesteld. Maar ik heb mijn carrière echt nog niet afgeschreven. Het is nu slikken en weer doorgaan. Pas op het moment dat ik het niet meer kan opbrengen om me op te laden dan stop ik."

Schalken en Van Lottum, spelers van de nieuwe generatie, kwamen gisteren te kort om na het echec van de dubbel de stand nog recht te trekken. Schalken kon geen grip krijgen op het sterke spel van Tommy Haas en verloor kansloos in drie sets: 2-6, 2-6 en 3-6. Schalken: "Hij was een half maatje te groot. Na het verlies van de dubbel had Haas het toch makkelijker. Dat speelt wel mee in zo'n wedstrijd. Maar we hebben de oude garde echt nog wel een paar jaar nodig in de Davis Cup." Van Lottum had na de uitschakeling in de laatste wedstrijd weinig meer in te brengen tegen Prinosil: 3-6 en 3-6.

Het team van Schapers moet nu om te beginnen eerst weer een plaats in de wereldgroep gaan afdwingen. In april wordt in Londen geloot wie in juli een week na Wimbledon de tegenstander van Nederland is. Kopman Krajicek, die tegen Duitsland geblesseerd was, heeft al laten weten af te zeggen wanneer Nederland naar een ver land moet om op gravel te spelen. Dromen van een Davis-Cuptriomf lijkt nu dus echt voorbij.

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)