U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid

Veilig Verkeer Nederland


Kamer: beperk bellen in auto

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 7 FEBR. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil telefoneren in de auto met het toestel in de hand verbieden. Automobilisten moeten hun toevlucht zoeken tot 'head sets' of 'car-kits', die het mogelijk maken beide handen aan het stuur te houden tijdens het bellen.

De PvdA'er Valk zal hiertoe binnenkort een wetsvoorstel indienen, dat niet alleen op steun kan rekenen van zijn eigen partij maar ook op die van het CDA, GroenLinks en de kleine christelijke partijen. De VVD en D66 zien echter niets in zo'n verbod.

Volgens de voorstanders brengt het handmatig gebruik van de mobiele telefoon in de auto onaanvaardbare risico's met zich mee. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) schat op grond van buitenlands onderzoek dat er jaarlijks zo'n 25 tot 30 doden vallen als gevolg van telefoneren in de auto.

In totaal zijn er zeven miljoen mobiele telefoons in Nederland en veel eigenaars gebruiken die regelmatig in de auto.

Valk vindt dat mensen die toch in de auto willen telefoneren een zogeheten 'car-kit' dienen aan te schaffen. Een 'car-kit' kost ongeveer 600 gulden. Goedkoper is het een head set met microfoontje aan te sluiten op de mobiele telefoon, waardoor men kan telefoneren en toch beide handen aan het stuur kan houden.

De SWOV en Veilig Verkeer Nederland zouden nog liever zien dat er helemaal niet meer getelefoneerd mag worden vanuit de auto, omdat dit altijd de aandacht van de chauffeur afleidt. Een volledig verbod is echter politiek gezien niet haalbaar. Niet geheel duidelijk is hoe een verbod op het handmatig telefoneren in de auto op een doelmatige wijze kan worden gecontroleerd.

In sommige Europese landen, waaronder Oostenrijk, Zwitserland en Portugal, is het handmatig telefoneren in de auto inmiddels verboden. In België, Duitsland en Spanje is wetgeving in voorbereiding. Elders volstaat men met een waarschuwing dat telefoneren op deze wijze gevaarlijk kan zijn.

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)