NRC Handelsblad: vandaag Vrijdag 7 januari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
Millenniumsite

bolletje Nederland Anno '00: Sassenheim in Profiel.
bolletje Digitale leestafel: een selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.
bolletje Sportkalender 2000: de belangrijkste sportieve evenementen in 2000.
bolletje Een eeuw geld in Economie voor jou.
bolletje In het nieuws:
Dossier Millenniumprobleem
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )


Bengalen naar familie voor suikerfeest
DHAKA - Honderden Bengalen hebben in Dhaka een plaatsje bemachtigd op de veerboot naar het district Patuakhali. Daar vieren ze bij familie het suikerfeest, aan het einde van de islamitische vastenmaand.
(Foto AP)
* Twee miljard over op rijksbegroting
De begroting van de Nederlandse overheid heeft voor het eerst sinds 1973 een overschot. Het overschot bedraagt 0,25 procent van het bruto binnenlands product, omgerekend ruim 2 miljard gulden. Dat heeft minister Zalm (Financiën) vanmorgen op een speciaal ingelaste persconferentie bekendgemaakt.

* Zware kritiek Bolkestein op Kamerleden
Europees commissaris Bolkestein heeft zware kritiek op de Tweede Kamer waar steeds meer reserves worden geuit tegen de voortgaande privatisering van overheidsbedrijven.

* Kindagenten geen proefballon
De Utrechtse korpschef Vogelzang wil jongeren bijbaantjes geven bij de politie. Rampzalig voor het imago, zegt de ene bond. Begin bij kinderen van tien, zegt de andere.

* 410 extra conducteurs in treinen
Het aantal conducteurs dat agressie in de trein moet voorkomen en bestrijden, wordt met 410 uitgebreid van 390 naar 800. Dat hebben de NS, de ondernemingsraad en de vakbonden vanmorgen afgesproken.

* Oproep tot heilige oorlog in Molukken
Naar schatting honderdduizend moslims hebben vanmorgen in Jakarta opgeroepen tot 'waakzaamheid' tegen 'een aanval op de islam' in de Molukken, maar ook elders. Enkele sprekers riepen op tot een 'heilige oorlog' tegen de 'christen-moordenaars' van Molukse moslims. De marine heeft met negen oorlogsbodems de scheepvaartroutes naar de Molukken geblokkeerd.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Zelfs de onder-
handelingen van
de NS hebben
vertraging

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Holbrooke speelt 'hoog spel' met Afrika
De Amerikaanse VN-ambassadeur Holbrooke heeft januari uitgeroepen tot 'Afrika-maand'. Het voorzitterschap van de Veiligheidsraad is ook zijn tentamen voor de ministersbaan.

* Engelsen zitten Nederlandse darters dwars
In Frimley Green begint morgen het officieuze WK darts. Tweevoudig winnaar Raymond van Barneveld gaat proberen een trilogie te voltooien. Niet als het aan de Engelse Bond ligt. In de aanloop naar het toernooi woedt een koude oorlog.

* Amerikaanse accountants onder vuur
De Amerikaanse toezichthouder SEC gaat alle accountants op mogelijke belangenverstrengeling controleren. Accountants van PricewaterhouseCoopers blijken de regels voor onafhankelijkheid te hebben overtreden. Partners van PricewaterhouseCoopers in Florida blijken op grote schaal aandelen te bezitten van bedrijven die zij zelf moeten controleren.

* PSV wil over twee jaar uit de eredivisie
De voorzitter van PSV, Harry van Raaij, verwacht dat PSV in het jaar 2002 in een Europese competitie met zestien topclubs uit kleinere voetbalnaties speelt. Daartoe zal de club uit de Nederlandse competitie stappen. Hij zei dit gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie in Eindhoven.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Politiële konijnen
Bijna het hele jaar zijn politiecommissarissen zo verstandig eerst hun knopen te tellen voordat ze in het openbaar politieke toespraken houden. Er is één week dat ze allemaal een vrijere hand hebben: tijdens hun nieuwjaarsrecepties. Traditiegetrouw maken de korpschefs dan de balans op en voegen daar vaak een verlanglijst aan toe.


C U L T U R E E L   S U P P L E M E N T
* Een moderne oerknal
Joost Ritman heeft grootste plannen met zijn bibliotheek van bijna 20.000 handschriften en boeken. Een bezoek aan Florence met de man, die als een moderne Cosimo de Medici de spiritualiteit wil laten herleven.

B O E K E N
* Oververhit poldervolk
Nu de millenniumwende in Nederland vlekkeloos is verlopen en er alleen hier en daar een burger beteuterd in zijn volle badkuip heeft staan staren, kunnen we de balans opmaken van vier decennia maatschappelijke modernisering. Een grafrede voor Partyland.

B O E K E N
* 'Telkens voelde ik in Spanje die dictatuur'
In een hoek van zijn ruime, lichte werkkamer op het Ministerie van Binnenlandse Zaken staat een groot ingelijst affiche van een toneelstuk van de Italiaanse schrijver Luigi Pirandello.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )