U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Securities and Exchange Commission

Amerikaanse accountants onder vuur

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 7 JAN. De Amerikaanse toezichthouder SEC gaat alle accountants op mogelijke belangenverstrengeling controleren. Accountants van PricewaterhouseCoopers blijken de regels voor onafhankelijkheid te hebben overtreden.

Partners van PricewaterhouseCoopers in Florida blijken op grote schaal aandelen te bezitten van bedrijven die zij zelf moeten controleren. Volgens de toezichthoudende SEC (Securities and Exchange Commission) blijft de belangenverstrengeling niet tot de Verenigde Staten beperkt. Gisteren werd bekend dat een onafhankelijk onderzoek duizenden overtredingen door accountants van PricewaterhouseCoopers (PwC) aan het licht heeft gebracht. Het concern heeft de Amerikaanse regels overtreden die de onafhankelijkheid moeten waarborgen van accountants ten opzichte van de bedrijven waarvan zij de boeken controleren.

Wat de consequenties voor PwC zijn, is nog niet duidelijk omdat de Amerikaanse financiële autoriteiten het onderzoek nog voortzetten. Ook accountantsfirma's als KPMG, Ernst & Young en Arthur Anderson kunnen een onderzoek tegemoet zien.

Een jaar geleden zegde PwC in een akkoord met de SEC toe dat zijn accountants onafhankelijk zouden zijn. Destijds beschikte de SEC al over aanwijzingen dat sommige werknemers aandeelhouder waren in bedrijven die zij als klant hadden. Nu blijkt dat van de 36.000 emloyee's in Florida 2.000 mensen zich in 8.000 gevallen schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling. Bijna de helft van de 2.698 vennoten van het bedrijf heeft zich volgens het rapport schuldig gemaakt aan één overtreding, terwijl 153 partners meer dan 10 overtredingen op hun naam hebben staan. Naar aanleiding van deze zaak worden alle accountants in Amerika aan nader onderzoek onderworpen.

De top van PwC heeft geschokt gereageerd op de conclusies van het onderzoek. "Het rapport is beschamend voor onze firma en voor al onze partners binnen het bedrijf. Even belangrijk is dat dit bij klanten en medewerkers vragen zal oproepen en bezorgdheid zal wekken", aldus het concern in een brief.

Volgens een zegsman van PricewaterhouseCoopers is in Nederland nooit sprake geweest van belangenverstrengeling. "Alle medewerkers moeten jaarlijks een onafhankelijkheidsverklaring tekenen waaruit blijkt dat zij geen belangen bezitten in bedrijven die bij ons klant zijn", stelt de woordvoerder in een reactie vanochtend. Problemen op dit vlak hebben volgens hem nooit voorgedaan.

De SEC benadrukt dat haar macht bij het onderzoek naar de grote accountantfirma's zich niet uitstrekt tot het buitenland. Wel tekent de toezichthouder aan dat de gevonden feiten "niet alleen wijzen op een gebrek aan voldoende wereldwijde controle, maar ook op het systematisch ontduiken door professionals van zelfs de eigen, interne regels". Eerder dit jaar uitte voorzitter Arthur Levitt van de SEC zijn bezorgdheid over de onafhankelijkheid van analisten van banken en accountants. Volgens Levitt kan dit schadelijk zijn voor beleggers die zijn aangewezen op hun informatie.

NRC Webpagina's
7 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)