U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Politie

ACP


Nieuwjaarstoespraken

Kindagenten geen proefballon


De Utrechtse korpschef Vogelzang wil jongeren bijbaantjes geven bij de politie. Rampzalig voor het imago, zegt de ene bond. Begin bij kinderen van tien, zegt de andere.

Door onze redacteuren JOKE MAT en GUIDO DE VRIES

ROTTERDAM, 7 JAN. Nee, het is geen wanhoopssprong. Korpschef P. Vogelzang van de politie Utrecht ziet werkelijk niet in waarom jongeren niet als toezichthouder de straat op zouden kunnen fungeren, zoals hij gisteren zei in het tv-programma B&W. Ja, wat hem betreft in hetzelfde uniform en met dezelfde bevoegdheden als volwassen toezichthouders. "Een jongere van zeventien is best in staat om vast te stellen of iemand fietst in een voetgangersgebied. Het lijkt me een belediging voor hen dat ze dat niet zouden kunnen."

De politievakorganisatie ACP staat perplex. "We hebben recent in nieuwjaarstoespraken heel wat potsierlijke voorstellen van hoofdcommissarissen gehoord, maar dit spant de kroon", zegt woordvoerder R. Meijer. Kinderen die op straat bekeuringen uitdelen, het zou volgens Meijer de genadeklap zijn voor het imago van de politie. Ook Vogelzangs eigen ondernemingsraad is niet te spreken over het voorstel. Voorzitter A. Jansen: "Vogelzang zei gisteren nota bene dat de hufterigheid tegen de agenten almaar toeneemt. Hoe kun je daar zestien- of zeventienjarige jongeren aan blootstellen? We spreken hem nog." Vogelzangs plan komt voort uit het grote personeelsgebrek waar de politie mee kampt. Evenals de andere korpsen in de randstad heeft de regio Utrecht last van leegloop 'naar het oosten'. Er zijn op dit moment honderd vacatures. In het hele land had de politie vorig jaar circa 1.500 vacatures. De verwachting is dat dat aantal de komende jaren nog fors toeneemt. Tot 2010 verwacht de politie in totaal 15.000 vacatures te moeten vullen.

Volgens Vogelzang snijdt het mes aan twee kanten als de politie jongeren inlijft. De politie krijgt een beter imago en het wordt makkelijker de jongeren echt binnen te halen als ze achttien zijn. "Ons imago bij de jeugd is niet goed. Het gezag onder veertigjarigen is heel behoorlijk, bij de jeugd is dat een probleem." Bovendien, zegt hij: "Wij hebben leuk, moeilijk, spannend, bijzonder werk en de jeugd zoekt spannende bijbaantjes. Wat zou dan interessanter zijn dan die twee dingen te combineren?"

Meijer van de ACP denkt dat het imago van de politie er juist onder zou lijden als scholieren er op uit zouden worden gestuurd om mensen die door rood licht rijden te bekeuren of parkeerbonnen te schrijven. "Zeker dat laatste doet geen recht aan de speciaal opgeleide mensen van de parkeerpolitie, die de afgelopen tien jaar met toenemende agressie hebben te maken. Zij hebben niet voor niets een wapenstok en handboeien bij zich. Mag je schoolkinderen dat werk laten doen", aldus Meijer.

Voorzitter J. van Duijn van de Nederlandse Politiebond (NPB) noemt het idee van Vogelzang juist "perfect". Van Duijn wil zelfs kinderen van tien of elf jaar met het politiewerk kennis laten maken. "Die jongeren weten heel goed wat er in hun omgeving wel of niet deugt. Ga als politie naar de scholen en interesseer hen in het werk, dan schep je een band die er nu niet is." Tien of elf jaar vindt Vogelzang weer te jong. Hij zou jongeren willen werven vanaf vijftien jaar en willen inzetten voor bijvoorbeeld servicewerk (telefonisch vragen beantwoorden), maar ook bij toezichtwerk op straat. Uiteraard niet in de moeilijke buurten, uiteraard onder begeleiding, uiteraard na een zekere training. "Er zijn horden kinderen die bijbaancarrières hebben van zes, zeven jaar. In zulke jongeren kun je best investeren met opleiding." Daarnaast heeft hij interesse in jongeren die de HBO- opleiding Veiligheid volgen als ze tussen de 17 en 22 jaar zijn. "Waarom zouden die niet in een bijbaantje bij ons kunnen worden ingezet?" De opleiding levert nu vooral mensen af voor particuliere veiligheidsdiensten, omdat de politie zijn eigen scholen heeft.

De negatieve reacties noemt Vogelzang "naief". Ze gaan volgens hem uit van het idee dat heel jonge kinderen op straat de orde moeten handhaven, iets wat hij nooit heeft bedoeld. Hij ziet zich gesteund door zijn korpsbeheerder, de Utrechtse burgemeester A. Brouwer-Korf. "Wij krijgen heel moeilijk mensen. Dan is het inderdaad belangrijk om bij jongeren over het voetlicht te krijgen dat het leuk werken is bij de politie." Jongeren die bekeuringen uitschrijven kan ze zich eventueel ook wel voorstellen. "Ik zou ze niet zomaar allerlei bevoegdheden geven, maar als het onder begeleiding is..." Jongeren kunnen dat best aan, denkt ze.

Ook korpschef M. Beuving van Noord- en Oost-Gelderland, portefeuillehouder Personeel in de Raad van Hoofdcommissarissen, denkt niet dat het imago van de politie zou lijden onder de inzet van jongeren. "Ben je weleens bij de McDonald's geweest? Die draait op jeugd. En daar gaan ook ouderen naar toe hoor." Beuving vindt het onderwerp nadere studie waard, ook de opsporingsbevoegdheden. "Het moet natuurlijk altijd onder begeleiding, nooit zelfstandig." Politiekorpsen moeten volgens hem de ruimte krijgen om het in te voeren. Volgens hem doen jongeren al veel langer vakantiewerk bij de politie, maar dat beperkt zich tot administratief werk op de afdeling gevonden voorwerpen en auto's wassen. "In vakantiegebieden zul je weleens zien dat vakantiewerkers achter de balie zitten om het bureau open te houden."

Het politie onderwijs- en kenniscentrum LSOP in Apeldoorn wil niet reageren op het idee van Vogelzang. Woorvoerder P. Beljon wijst er wel op dat agenten-in-opleiding in de toekomst sowieso op jongere leeftijd de straat op zullen gaan. "De cursisten beginnen momenteel op de leeftijd van 17,5 jaar en krijgen na 18 maanden hun diploma. Vanaf 2002 duurt de opleiding vier jaar, maar dan gaan de cursisten al na een half jaar onder begeleiding de straat op voor surveillance. Ze zijn dan dus net achttien."

In hun traditionele 'nieuwjaarsoffensief' hebben ook dit jaar de chefs van verschillende politieregiokorpsen weer met prikkelende opmerkingen van zich doen horen. Twee van hen legden de nadruk op het personeelstekort waarmee alle korpsen, maar vooral die in de Randstad, te maken hebben.

In zijn nieuwjaarstoespraak zei de Amsterdamse korpschef J. Kuiper dat hij bij een nieuwe politie-CAO geregeld wil zien dat agenten in de Randstad een extra toeslag krijgen van "enige honderden guldens". Om agenten voor het Amsterdamse korps te behouden, is sinds kort al een bonus ingesteld voor agenten die langer dan drie jaar in dienst blijven. Ook kijkt het korps of agenten parkeervergunningen kunnen krijgen en is aan de gemeente gevraagd of een aantal woningen specifiek voor agenten kan worden aangewezen.

Korpschef H. Mostert van het regionale politiekorps Limburg Zuid pleitte er tijdens zijn nieuwjaarstoespraak op het fort Sint Pieter voor om de eis te laten vervallen dat politieagenten de Nederlandse nationaliteit hebben. Kandidaten zouden bijvoorbeeld ook de Duitse of Belgische nationaliteit mogen hebben, vindt Mostert.


Zie ook:

Politiële konijnen (7 januari 1999)

NRC Webpagina's
7 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)