U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
PSV

PSV wil over twee jaar uit de eredivisie

Door een onzer redacteuren
EINDHOVEN, 7 JAN. Harry van Raaij verwacht dat PSV in het jaar 2002 in een Europese competitie met zestien topclubs uit kleinere voetbalnaties speelt. Daartoe zal de club uit de Nederlandse competitie stappen. De voorzitter van PSV zei dit gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie in Eindhoven.

Volgens Van Raaij kunnen de topclubs uit de kleinere competities op de langere termijn alleen overleven als ze een gezamenlijke competitie instellen. "Het water staat ons aan de lippen. Het is geen kwestie van willen, het moet. De eredivisie in de huidige vorm is achterhaald", zei de voorzitter gisteren. Van Raaij schetste na zijn jaarlijkse toespraak de vorm van de nieuwe liga. De Champions League blijft het hoogste Europese podium. Daarnaast wordt Europa ingedeeld in verschillende divisies. Drie of vier Nederlandse topclubs zullen uit de eredivisie stappen en gaan spelen tegen de grote clubs uit landen als België, Schotland, Portugal en Griekenland. Van Raaij noemde daarbij onder meer Celtic, Glasgow Rangers, Brugge, Anderlecht, Porto, Benfica en Panathinaikos. De competities in landen als Spanje, Italië, Engeland en Duitsland zijn sterk genoeg om als zelfstandige divisie door te gaan.

De eredivisie zal het volgens Van Raaij over twee jaar moeten doen zonder de topclubs in Nederland. Wel zal de nummer één van de eredivisie zich aan het einde van het jaar plaatsen voor een play-off waarin hij tegen PSV, Ajax, Feyenoord en mogelijk Vitesse strijdtom het nationale kampioenschap en om promotie en degradatie naar deEuropese divisie. Van Raaij voelt er weinig voor in de toekomst met eentweede elftal van PSV aan de eredivisie te blijven deelnemen. "Hooguitzal er een samenwerking met andere clubs ontstaan, zodat er eensatellietelftal kan worden gevormd. Daar zie ik wel wat in."

Volgens Van Raaij zijn Ajax, Feyenoord en PSV het over de plannen al in hoofdlijnen eens en zijn diverse gesprekken gaande met clubs uit andere landen. "De meeste clubs zijn er van overtuigd dat de Europese divisie er zal komen. Ik verwacht dat er binnen een half jaar een meeting zal plaatshebben waarbij verdere afspraken kunnen worden gemaakt."

De voorzitter van PSV verwacht niet dat de kleinere clubs in Nederland de plannen tegen zullen kunnen houden. "De tijd is voorbij dat de clubs nog als verenigingen verder zullen gaan. Voetbalclubs zijn moderne ondernemingen geworden. De economisch machtige topclubs zullen het winnen van allerlei juridische regeltjes. Er is geen ontkomen meer aan."

PSV, dat onlangs een NV is geworden, is volgens hem nu dusdanig gestructureerd dat het ieder moment naar de beurs kan. Maar of dat daadwerkelijk op korte termijn zal gebeuren kon hij gisteren nog niet zeggen. "Als je die stap maakt, moet je heel goed weten wat je met het kapitaal doet. Je kan ergeen spelers van kopen, en in allerlei samenwerkingen met verrebuitenlandse clubs zie ik niet zo veel. We zullen het rustig bezien."

De voorzitter haalde uit naar de arbitrage. "Als spelers overtredingen maken, worden allerleizwaarlijvige rapporten opgesteld door de tuchtcommissie en straffenuitgedeeld. Maar als scheidsrechters ten onrechte gele en rode kaartentrekken of gemaakte doelpunten afkeuren kunnen we niets doen. Er moetworden gewerkt aan de verbetering van het scheidsrechterskorps inplaats van het uitbreiden van het aantal waarnemers."

NRC Webpagina's
7 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)