U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Raymond van Barneveld

British Darts Organisation


Engelsen zitten Nederlandse darters dwars


In Frimley Green begint morgen het officieuze WK darts. Tweevoudig winnaar Raymond van Barneveld gaat proberen een trilogie te voltooien. Niet als het aan de Engelse Bond ligt. In de aanloop naar het toernooi woedt een koude oorlog.

Door ARNOUT VERZIJL

ROTTERDAM, 7 JAN. Ad Schoofs, de manager van Raymond van Barneveld, spuwt vuur als de tegenwerking van de Engelse organisatie, in handen van de British Darts Organisation (BDO), ter sprake komt. Met name secretaris-generaal Olly Croft van de BDO moet het ontgelden: "Die man is gek. Hij regeert als een dictator over de dartswereld en berokkent de sport enorm veel schade."

Als zijn woede enigszins is getemperd, brengt Schoofs nuances aan. "Toen Raymond in 1998 voor het eerst de Embassy won, werd hij door Croft uitgebreid gefêteerd. Hij had de Welshman Richie Burnett verslagen en de chauvinistische Engelsen vonden dat prachtig." Vorig jaar won Van Barneveld opnieuw, ditmaal ten koste van de Engelsman Ronnie Baxter. "Het ging er ineens heel anders aan toe", zegt Schoofs. "Croft stapte namens de BDO op het podium om Van Barneveld te feliciteren, maar kwam niet verder dan een mager well done. Vanaf dat moment is het eigenlijk begonnen. Croft is bang dat Nederland de dartssport overneemt en gaat als een wildeman tekeer. Hij wil zijn machtspositie niet verliezen."

De pesterijen bleven aanvankelijk beperkt tot het ontwijken van het gebruikelijke handen schudden. Na de invitatiepartij tussen Phil Taylor en Van Barneveld in november werd de strijdbijl definitief opgegraven. Taylor is wereldkampioen van de wilde bond, de PDC (Professional Darts Council), die in 1993 werd opgericht uit onvrede met het conservatieve beleid van Croft con sorte. De BDO deed daarop alle spelers van de PDC in de ban.

Schoofs: "Die twee dartsbonden zijn als water en vuur. Het beviel Croft daarom ook totaal niet dat de BBC en de hoofdsponsor van de Embassy, Imperial Tobacco Ltd, toestemming gaven voor die demonstratiepartij. Vanaf dat moment heeft hij de meest smerige trucs uitgehaald."

Van Barneveld kreeg aanvankelijk slechts één hotelkamer in het naast de speelzaal gelegen spelershotel, terwijl hij voorheen altijd drie kamers tot zijn beschikking had. "Ook van het gebruikelijke aantal van vijf spelerspassen hebben we er slechts twee toegewezen gekregen", zegt Schoofs. " We worden domweg buitenspel gezet, op oneerlijke wijze behandeld en dat is een grove schande!" Co Stompé, de andere Nederlandse deelnemer in Frimley Green, voelt zich ook tegengewerkt. Hij stond aan het eind van afgelopen seizoen op de gedeelde 25ste plaats van de wereldranglijst, één plek te laag om direct tot de Embassy te worden toegelaten. Stompé: "Op basis van mijn goede klassering en behaalde resultaten in het verleden meende ik aanspraak te kunnen maken op een wildcard. " De teleurstelling was groot toen deze eer te beurt viel aan de Welshmen Sean Palfrey en Ritchie Davies, de nummers 30 en 35 van de wereld. " Onbegrijpelijk. De Embassy moet uit minimaal zes verschillende nationaliteiten bestaan. Met Wales, Schotland, Engeland, Australië en Nederland waren dat er tot op dat moment slechts vijf."

Stompé en Roland Scholten schrokken toen ze begin december noodgedwongen in Engeland arriveerden voor het spelen van het loodzware kwalificatietoernooi. Zes poules van ieder 32 darters bepaalden wie de laatste zes deelnemers aan de Embassy werden. Stompé: "De BDO had Roland en mij bij elkaar ingedeeld, zodat hoogstens één Nederlander extra zich alsnog voor het eindtoernooi zou plaatsen. Bovendien vonden we onszelf terug in verreweg de zwaarste groep. Ik heb me zo kwaad gemaakt dat ik iedere partij beter ben gaan gooien en uiteindelijk het schier onmogelijke heb gepresteerd door het kwalificatietoernooi te winnen." De BDO heeft het probleem van de zesde nationaliteit op een even creatieve als briljante manier opgelost. Een van de zes poules van het kwalificatietoernooi bestond volledig uit spelers van niet deelnemende landen. Uiteindelijk heeft de volslagen onbekende Amerikaan Scott Wollaston geprofiteerd van de nukken van de BDO.

Stompé: "Het is daar een dictatuur, een verstokte oude kliek die geen tegenstand duldt. Croft staat de professionalisering in de weg, maar als buitenstaanders kunnen we er niets aan doen. Komend voorjaar zijn verkiezingen uitgeschreven voor het nieuwe BDO-bestuur. Maar omdat dit een Engelse organisatie is, hebben alleen de Engelsen stemrecht." Schoofs: "Ik kan bewijzen dat Croft voldoende stemmen koopt om zichzelf in het zadel te houden. De BDO bestaat uit pure egotrippers, die haar traditionele positie ten koste van alles wil handhaven."

Stompé heeft zijn gram gehaald door het kwalificatietoernooi te winnen en bereidt zich nu in alle rust voor op zijn eerste partij tegen Andy Smith. Maar Schoofs zit niet stil: "Mij zie je volgende week met de reglementen in mijn hand door de zaal lopen. Ik heb diverse noodscenario's bedacht waarmee ik de trukendoos van de BDO kan omzeilen. Want ik ben er van overtuigd dat er nog heel wat staat te gebeuren. De Engelsen staan te popelen om Raymond van zijn troon te stoten. Er gaat daarom zelfs een bodyguard mee."

De wereldkampioen zelf houdt zich op de vlakte. "Het is waar dat er smerige spelletjes worden gespeeld, maar ik houd me er niet mee bezig", reageert hij. "Het verstoort mijn voorbereiding. Ik wil straks die beker weer mee naar Nederland nemen, daar is het me allemaal om te doen."

NRC Webpagina's
7 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)