NRC Handelsblad: vandaag Donderdag 6 januari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
Millenniumsite

bolletje Digitale leestafel: een selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.
bolletje Sportkalender 2000: de belangrijkste sportieve evenementen in 2000.
bolletje Een eeuw geld in Economie voor jou.
bolletje In het nieuws:
Dossier Millenniumprobleem
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Barak en Albright praten over Syrisch-Israelisch vredesverdrag
SHEPHERDSTOWN - Bespreking onder vier ogen, gisteren, tussen de Israelische premier, Ehud Barak, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright. De twee spraken elkaar tijdens het Syrisch-Israelische vredesoverleg dat maandag in de Verenigde Staten is begonnen en naar verwachting nog zeker tot zondag zal duren.
(Foto AP)

Extra conducteur op agressietreinen
De Nederlandse Spoorwegen hebben met de vakbonden en de ondernemingsraad vanmorgen vroeg op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over een pakket aan maatregelen om agressie in de trein terug te dringen.

* Voor NS is het slikken of stikken
De vakbonden en de NS wilden gisteren samen een pakket aan maatregelen presenteren om de agressie in de trein terug te dringen. Dat lukte, zij het moeizaam.

* Onderzoek naar gevangenis Vught
De geneeskundig hoofdinspecteur van de inspectie voor de gezondheidszorg, mr. H. Plokker, laat een onderzoek instellen naar de medische zorg in de strengst beveiligde gevangenis van Nederland, de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

* Grote verschillen in stijging lokale lasten
Het CBS stelde vast dat de opbrengst van de lokale lasten dit jaar opnieuw fors stijgen. Rijk en gemeenten werken elkaar tegen.

* Een SPD'er ging zelfs met de bank op berenjacht
Het rommelt in de Bondsrepubliek. Niet alleen oud-bondskanselier Helmut Kohl en zijn CDU liggen onder vuur over illegale financiering. In Noordrijn-Westfalen heeft de SPD van kanselier Schröder een eigen schandaal.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Alles is hier zo'n
beetje geoorloofd -
behalve fouilleren
ertegen

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Wraak en weerwraak in noordelijke Molukken
Lokale spanningen, maar ook de machtsstrijd in Jakarta hebben geleid tot een geweldsuitbarsting in de noordelijke Molukken.

* Nijmeegse fabriek van Dobbelman gesloten
De Dobbelmanfabriek in Nijmegen is niet meer. Vlak voor kerstmis liepen de laatste dozen er van de band. En daarmee kwam ook een eind aan tweeënhalve eeuw lokale zeepgeschiedenis.

* Daf schrapt banen in marketing
Daf Trucks in Eindhoven gaat snijden in zijn verkoopapparaat. Daarbij gaan op de verkoop- en marketingafdeling 125 banen verloren, waarvan 95 in Nederland. Een woordvoerder sluit gedwongen ontslagen niet uit.

* Alleen een wonder kan volleybalploeg nog redden
De martelgang van de ontmantelde olympische volleybalkampioen is nog niet ten einde. Na de ontluisteringen bij de laatste EK en WK verloor Nederland gisteren in het kwalificatietoernooi voor Sydney kansloos met 3-0 van Joegoslavië.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Geweld in de trein
Het ligt partijen in de mond bestorven: het geweld in de trein is een breed en ingewikkeld maatschappelijk probleem. Spoorwegdirectie, vakbond, reizigersvereniging en goeroes in de geweldsanalyse zijn het daar hartelijk over eens. Mogelijk is er een voor de hand liggende zakelijke reden voor deze eensgezindheid: als de maatregelen waarvoor men nu kiest niet afdoende blijken, kan altijd nog aan de minister om extra middelen worden gevraagd. Het vanmorgen bereikte beginselakkoord zal, eenmaal voltooid en 'afgehecht', aan de bewindsvrouw worden voorgelegd. Tenslotte is de NS verzelfstandigd en niet geprivatiseerd. De logica laat zich niet loochenen.
Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )