U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Daf

Daf schrapt banen in marketing

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 6 JAN. Daf Trucks in Eindhoven gaat snijden in zijn verkoopapparaat. Daarbij gaan op de verkoop- en marketingafdeling 125 banen verloren, waarvan 95 in Nederland. Een woordvoerder sluit gedwongen ontslagen niet uit.

De sanering is volgens de woordvoerder bedoeld om de indirecte kosten te beteugelen. "De kosten om onze producten in de markt te zetten zijn de afgelopen jaren te veel gestegen. Die moeten omlaag." Daf verwacht het personeelsbestand zonder problemen terug te kunnen dringen door het verkoopapparaat efficiënter in te richten.

De zegsman benadrukt dat Daf niet bezuinigt op de productie. "Die wordt juist verhoogd naar 110 trucks per dag." Terwijl de verkooporganisatie banen schrapt, kampt de productie al jaren met een personeelstekort. Daf moet zelfs in het buitenland werven om voldoende technische werknemers te vinden om de trucks te maken.

Woordvoerder B. Keulen van vakbond De Unie noemt het "wrang" dat de verkooporganisatie ingekrompen wordt, juist nu Daf meer trucks weet te slijten. "Dat is precies de afdeling die daarvoor verantwoordelijk is", aldus Keulen, die zich afvraagt waar saneren goed voor is. "Daf zit duidelijk in de lift en is een winstgevend bedrijf."

Keulen vermoedt dat Paccar, de Amerikaanse eigenaar van Daf Trucks, hogere eisen stelt aan die winstgevendheid. "Ik wil van de directie weten wat de Amerikanen nou eigenlijk willen met Daf", zegt Keulen. "Cor Baan is nog geen jaar weg als bestuursvoorzitter, of ze voeren al een reorganisatie door."

De woordvoerder van Daf stelt in een reactie dat Paccar niets te maken heeft met de beslissing om te snijden in het verkoopapparaat. "De directie van Daf wordt niet gedicteerd vanuit Amerika. Wij zijn er zelf verantwoordelijk voor dat we onze kosten in de gaten houden." De maatregelen zijn volgens Daf nodig, ondanks het feit dat het nu goed gaat met de truckfabrikant. "Wij zitten in een sterk cyclische markt, die nu op een hoogtepunt zit. We moeten zorgen dat we ook een gezond bedrijf blijven als het over een tijdje weer wat minder gaat."

Daf verwacht dat het aantal gedwongen ontslagen tot een minimum beperkt kan blijven. Van de 95 overtollige werknemers in Nederland zijn er 50 ouder dan 58 jaar. Zij kunnen met vervroegd pensioen. Voor de overige personeelsleden wordt binnen Daf een andere functie gezocht.

NRC Webpagina's
6 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)