U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Douwe Egberts

Sara Lee/DE

Sara Lee


Nijmeegse fabriek van Dobbelman gesloten

Door een onzer redacteuren
NIJMEGEN, 6 JAN. De Dobbelmanfabriek in Nijmegen is niet meer. Vlak voor kerstmis liepen de laatste dozen er van de band. En daarmee kwam ook een eind aan tweeënhalve eeuw lokale zeepgeschiedenis.

Nijmegen kreeg haar eerste zeepziederij in 1733, welk bedrijf in 1799 werd gekocht door de familie Dobbelmann. De bekende groene Driehoekzeep vond er zijn oorsprong. Nadat een brand de fabriek in de binnenstad vernietigde, werd de nering in 1895 verplaatst naar de huidige locatie.

Hoogtijdagen beleefde de onderneming toen zij in 1934 het fameuze merk Castella op de markt bracht, in allerlei varianten. Generaties Nederlanders raakten vertrouwd met Castella-producten als Schoonheidszeep, Actief Wit en Eeuwige Lente, met Castella-spaarpunten en de speldjes met het vrouwenkopje.

Het merk Dobbelman kwam pas in 1966 op de markt - met één N. Dit 'Gezinswasmiddel' was een succes en hield de familienaam in ere; de Dobbelmannen zelf verkochten hun bedrijf in 1968 aan Koninklijke Zout-Organon (KZO), later onderdeel van Akzo. Als onderdeel van Akzo Consumenten Producten gingen merken en productiefaciliteiten in 1987 opnieuw in andere handen over. Koper was Douwe Egberts.

Eigenaren veranderden, markten en consumentenvoorkeuren evenzeer. Geleidelijk liepen de resultaten van de Dobbelmanfabriek terug. 'Overcapaciteit' luidt de verklaring. Of 'de markt staat onder druk'. Moederconcern Sara Lee/DE probeerde het in Nijmegen nog even met Biotex Rood, maar "dat bracht niet wat we ervan verwachtten". Het bleef dus bij Dobbelmann, en Biotex Groen en Blauw. Van productie was nauwelijks meer sprake. Mengen en verpakken - dat was het wel.

Dus viel afgelopen mei de beslissing de wasmiddelenproductie in Nijmegen te staken en over te gaan tot 'reallocatie' - een staande term onder multinationale fabrikanten van consumentenartikelen. Het komt erop neer dat ze hun veelal sterk decentrale productie voor een fors aantal landen uit kosten- en doelmatigheidsoverwegingen op één plaats concentreren. Voor Dobbelman is dat de werkmaatschappij Blumøller in het Deense Odense geworden.

NRC Webpagina's
6 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)