U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Volleybal.nl

Alleen een wonder kan volleybalploeg nog redden

Door onze redacteur HANS KLIPPUS
KATOWICE, 6 JAN. De martelgang van de ontmantelde olympische volleybalkampioen is nog niet ten einde. Na de ontluisteringen bij de laatste EK en WK verloor Nederland gisteren in het kwalificatietoernooi voor Sydney kansloos met 3-0 van Joegoslavië. "We zijn de zaal uitgetikt, overklast", analyseerde spelverdeler Peter Blangé koel. Hij werd uitgerekend tijdens dat debacle record-international. De fles champagne bleef verstopt in een plastic tasje. Er was geen enkele reden voor feest.

Het probleem van de volleybalploeg is structureel. Het Nederlandse team mist nadat een aantal ervaren coryfeeën (Held, Van der Meulen, Zwerver) is gestopt de kwaliteit om nog tot de wereldtop te behoren. Blangé, de laatste exponent van het eerste uur, somde gisteravond vijf landen op die momenteel te sterk voor Nederland zijn. Joegoslavië, de grootste opponent in Katowice, is er daar één van. "Het is net zoals met Italië vroeger: acht van de tien keer hebben we geen kans tegen de Joegoslaven", aldus Blangé.

Dus is het wachten op die ene topdag. Tegen de oude rivaal Italië kwam die in het verleden uitgerekend twee keer tijdens de Olympische Spelen, in 1992 en '96. Mogelijk krijgt Nederland over drie dagen een herkansing tegen Joegoslavië. Dan wordt de finale gespeeld tussen de nummers een en twee van de competitie. Om tweede te worden, moet Nederland morgen en overmorgen nog wel Polen en Bulgarije verslaan. En dat zal niet meevallen. Beide ploegen hebben evenals Nederland tot nu toe twee keer gewonnen en één keer verloren. Met name thuisland Polen, dat morgenavond door 8.000 toeschouwers zal worden gesteund, ruikt zijn kans. "Op dit moment hebben we het tegen elke tegenstander zwaar", zei Blangé.

Het gebrek aan kwaliteit valt bij Nederland mogelijk alleen nog te compenseren door inzet en wilskracht. Maar dat is nu niet bepaald het sterke punt van deze ploeg. "Wie hier geen karakter toont, kan opsodemieteren", sprak bondscoach Toon Gerbrands gisteravond laat duidelijke taal. Hij zal zijn dreigement maar moeilijk waar kunnen maken, want de wisselspelers kunnen het grote internationale werk niet aan.

Toch werd Justin Sombroek halverwege de tweede set tegen Joegoslavië noodgedwongen ingezet omdat basisspeler Reinder Nummerdor aangaf dat hij te veel last had van zijn rug. De 20-jarige Sombroek deed het niet eens zo slecht. Ook Richard Schuil, die sinds verleden week met een pijnlijke knie rondloopt, haalde het einde niet. Hij liet zich aan het slot van de derde set vervangen door Albert Cristina.

Veteraan Blangé had zo zijn bedenkingen over het doorzettingsvermogen van zijn ploeggenoten. "Ik speel al tien jaar met pijn", zei hij dinsdag. Maar gisteren wilde hij dat niet herhalen. "Ik ben geen medicus." Om er even later glimlachend aan toe te voegen: "Het lijkt wel of een aantal spelers een abonnement op blessures heeft."

Er wordt in de komende dagen dus vooral van de spelers gevraagd of ze karakter willen tonen. Misschien was het in dat kader goed geweest de selectie vandaag op de rustdag mee te nemen naar het voormalige concentratiekamp Auschwitz. Dat ligt op minder dan een uur rijden van Katowice. Gerbrands zei het overwogen te hebben, maar dat die excursie, die ongetwijfeld veel indruk zou hebben gemaakt op de jonge volleyballers, te veel tijd in beslag neemt. "Hoewel de training voor ons nu absoluut niet heilig is."

Als Nederland zondag de finale tegen Joegoslavië haalt, is het volgens de wetten van de sport niet ongunstig dat de ploeg gisteren van deze opponent verloor. In de topsport komt het meestal niet voor dat in één toernooi twee keer van dezelfde tegenstander wordt gewonnen of verloren. De meest bekende voorbeelden zijn de Nederlandse voetbalploeg die bij het EK van '88 zijn eerste krachtmeting van de Sovjet-Unie verloor en daarna in de finale revanche nam. Hetzelfde gold voor de volleyballers bij de Olympische Spelen van '96. In de voorronde leed de ploeg een flinke nederlaag tegen Italië, maar in de eindstrijd won Nederland van dezelfde tegenstander.

Op zo'n wonder hopen de volleyballers nu weer. De kans is erg klein. "We kunnen het in ieder geval nog een keer proberen", sprak Blangé cynisch. " Alles moet voor tweehonderd procent deugen", wist Gerbrands. Hij zal in het geval van een revanche tegen de Joegoslaven misschien met een verrassende opstelling aantreden. Als de blessures van Nummerdor en Schuil niet snel genezen, zal de coach daartoe zelfs genoodzaakt zijn. "Dan is het goochelen geblazen", zei Gerbrands.

De Nederlandse volleybalploeg begon gisteravond in Katowice wel goed tegen Joegoslavië. De ploeg kwam in de eerste set met 13-11 voor, maar zag daarna vijf aanvallen op rij mislukken. Nummerdor (drie keer) en Schuil (twee keer) sloegen de ballen met slechts één blokkeerder tegenover zich in het Joegoslavische blok of buiten het veld. "Dat is dodelijk", zei bondscoach Gerbrands. "Op zo'n manier doe je de set gewoon cadeau", constateerde spelverdeler Blangé. Het gestuntel bij Nederland zorgde voor de ommekeer in het duel. De Joegoslaven leefden op en overklasten Nederland in de resterende speeltijd: 25-20, 25-20 en 25-18. "We verloren bij het WK in Japan ook van de Joegoslaven, maar toen speelden ze heel goed. En dat was nu zeker niet zo. Wij gaven ze gewoon de kans", aldus aanvoerder Bas van de Goor.


Zie ook:

Blangé naar record met 464 interlands (5 januari 2000)

NRC Webpagina's
6 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)