NRC Handelsblad: vandaag Woensdag 5 januari 2000
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws
Millenniumsite

bolletje Digitale leestafel: een selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.
bolletje Sportkalender 2000: de belangrijkste sportieve evenementen in 2000.
bolletje Een eeuw geld in Economie voor jou.
bolletje In het nieuws:
Dossier Millenniumprobleem
bolletje Het politieke web ontrafeld op www.nrc.nl/DenHaag.
Den Haag

( a d v e r t e n t i e s )



Doden bij treinbotsing Noorwegen
OSLO - Een treinongeluk, gistermiddag nabij het Noorse Asta, heeft waarschijnlijk aan meer dan 30 mensen het leven gekost. Hoewel vanmorgen pas elf lichamen waren geborgen, hebben de hevige branden van direct na de botsing, die plaatshad 160 kilometer ten noorden van Oslo, hoogstwaarschijnlijk ook het leven gekost aan 24 vermisten. Ongeveer dertig reizigers werden gewond. Twee Nederlanders die zich onder de passagiers bevonden zijn ongedeerd. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.
(Foto Reuters)

Geweld op de Molukken breidt zich uit
Op het grootste eiland van de noordelijke Molukken, Halmahera, waar vorige week bloedige gevechten uitbraken, gaat het geweld onverminderd door. Het Indonesische leger is begonnen met evacuatie van vluchtelingen.

* Beurzen zwak na val koersen op Wall Street
De forse koerscorrectie die gisteren plaatshad op de aandelenbeurzen in Europa en de Verenigde Staten heeft vanmorgen doorgezet, zij het in een milde vorm. Vanmiddag stond de AEX-index 2,51 punten (0,4 procent) lager op 639,74 punten, na gisteren al 4,9 procent lager te zijn gesloten.

* Schaduw EK over proces fouilleren
De president van de Rotterdamse rechtbank oordeelde gisteren dat het massale fouilleren door de politie in de Millinxbuurt onrechtmatig was. Wat moet de politie nu?

* Harde lijn IND dupeert lakse legalen
De immigratiedienst stuurt legale buitenlanders, die te laat hun vergunning verlengen, terug naar hun land. Dat is in strijd met de geest van de wet en belast ambtelijke diensten.

* 'Adelmund greep in op eigen houtje'
Staatssecretaris Adelmund heeft ingegrepen in de 'te zware' examens voor havo en vwo, terwijl scholen en deskundige ambtenaren niets is gevraagd.

*
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Dossiers
* Documenten
* Economie voor jou
* Film en Video - premières
* Profiel
* Kunst van de Week
* Videoclip
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )


Krekel
Krekel
Zakt het al
een beetje?

 

( a d v e r t e n t i e s )

* Goddelijke dollarhulp in Mongolië
Mongolië is democratisch en arm. Een ideale voedingsbodem voor Amerikaanse christenen om er hun geloof en dollars te verspreiden.

* Vredeart wel bij uitslag
De machtswisseling in Kroatië is een opsteker voor het vredesproces in Bosnië: de radicale Bosnische Kroaten raken hun financiële, politieke en morele steun uit Zagreb kwijt.

* Schandaal Weizman weerspiegelt neergang Israel
De Israelische premier Ezer Weizman wijkt niet voor de zware druk om af te treden. Het financieel schandaal waarin hij is verwikkeld, demonstreert de verloedering van de Israelische maatschappij.

* Eneco en Remu praten over fusie
De energiedistributiebedrijven Eneco en Remu voeren besprekingen over een fusie. Ook enkele kleine nutsbedrijven, waaronder het Gasbedrijf Noord-Oost Friesland, zijn daarbij betrokken.

* Blangé naar record met 464 interlands
Na de tweede overwinning van het Nederlandse volleybalteam gisteren in het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen speelt volleyballer Peter Blangé vanavond in het Poolse Katowice tegen Joegoslavië zijn 464ste interland. Daarmee lost de 35-jarige spelverdeler van Nederland Ron Zwerver af als record-international.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Kroaten uit de schaduw
De Kroaten worstelen zich onder de schaduw van Franjo Tudjman uit. Nauwelijks is de 'Vader des Vaderlands' overleden of ze sturen zijn partij, de Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ), op een uiterst vernederende manier de laan uit.


Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag
* Leo Prick

( s e r v i c e )

*E-mail
*Colofon
*Bezorging
*Abonnement

( a d v e r t e n t i e s )