U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Eneco

Remu


Eneco en Remu praten over fusie

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 5 JAN. De energiedistributiebedrijven Eneco en Remu voeren besprekingen over een fusie. Ook enkele kleine nutsbedrijven, waaronder het Gasbedrijf Noord- Oost Friesland, zijn daarbij betrokken.

Dat heeft een woordvoerder van het Utrechtse Remu bevestigd. "Er wordt gepraat over een intentieverklaring voor een fusie", aldus een woordvoerder van Remu vanmorgen. "Maar wij praten ook nog met andere bedrijven." Het Rotterdamse Eneco geeft toe dat er fusiebesprekingen worden gevoerd met enkele partijen, maar weigert namen te noemen. Het Zeeuwse Delta, dat in de markt wordt genoemd als mogelijke deelnemer, ontkende vanmorgen aan tafel te zitten bij de besprekingen.

De gesprekken tussen onder meer Eneco en Remu komen niet als een verrassing. Bij de vorming van Nuon-ENW, waarbij vier partijen waren betrokken, heeft Remu indertijd aangeklopt met de vraag of het Utrechtse bedrijf ook mocht aanschuiven. Na de afwijzing is Remu vervolgens op zoek gegaan naar andere partners.

Als de fusie van Eneco en Remu doorgaat, betekent dat een verdere schaalvergroting op de Nederlandse markt voor de distributie van elektriciteit en gas. Het recentelijk gevormde Nuon-ENW heeft een marktaandeel van ongeveer 40 procent, evenveel als de onlangs tot Essent samengesmolten distributiebedrijven. De overige 20 procent van de markt is versplinterd en in handen van naar verhouding kleine, lokale en regionale distributiebedrijven.

De druk om samen te klonteren tot een grotere marktpartij komt van de liberalisering van de Nederlandse elektriciteitsmarkt. Op de vrije stroommarkt die aan het ontstaan is, neemt de concurrentie snel toe. Met een grotere omvang kunnen de distributeurs de kosten drukken dankzij de schaalvoordelen en hebben zij bovendien een grotere inkoopkracht bij de stroomproducenten.

Eneco en Remu hebben beide bij de slag om industriële klanten een bloedneus opgelopen, doordat de verwachte import van goedkope buitenlandse stroom is mislukt. Om uit te komen onder de peperdure stroominkopen in Nederland trekken de bedrijven gezamenlijk op tegen hun contractpartners.


Zie ook:

Inkoopstrop leveranciers elektriciteit (28 december 1999)

NRC Webpagina's
5 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)