U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
De nieuwe officiële website van de Rusische regering

Poetin ontslaat Jeltsins machtige dochter Tatjana

Door onze correspondent
MOSKOU, 4 JAN. In het voetspoor van Boris Jeltsin heeft ook zijn dochter Tatjana het Kremlin verlaten. Waarnemend president Vladimir Poetin heeft haar gisteren ontslagen als "presidentieel imago-adviseur".

Waarnemers vermoeden dat het nieuwe staatshoofd publiekelijk afstand wil nemen van de in brede kring gehate, in corruptiezaken verwikkelde Tatjana. Zij en haar man Leonid Djatsjenko zijn onderwerp van een wijdvertakt fraudeonderzoek in Zwitserland en de VS. Niemand verwacht echter dat de rol van Jeltsins 39-jarige lievelingsdochter is uitgespeeld.

De Moskouse politicoloog Andrej Piontkovski wijst er op dat zij alleen haar officiële titel heeft moeten prijsgeven. Jeltsins ex- woordvoerder Dmitri Jakoeskin sprak slechts van "een verandering van haar status". Zelf heeft Jakoeskin een nieuwe post binnen de presidentiële staf bemachtigd. Drie plaatsvervangers van stafchef Aleksandr Volosjin moesten echter het veld ruimen. Twee van hen, Jeltsins kabinets- en protocolchef, blijven wel voor hun vroegere baas werken, die als ambteloos burger van plan is nog vele staatshoofden te ontmoeten. De stoelendans in het Kremlin is geen grote schoonmaak van "een nieuwe man die de bezem hanteert", onderstreept het persbureau Interfax. "Poetin is de schepping van Jeltsins entourage", stelt de analist Piontkovski. "Hoe zou hij met deze lieden kunnen breken? Hij leunt volledig op ze, in ieder geval tot na de verkiezingen."

Deze door Jeltsins aftreden vervroegde stembusgang, gepland voor 26 maart, kan nog eerder komen, zo suggereerde de president van Ruslands Constitutionele Hof, Marat Baglai, gisteren. Na een onderhoud met Poetin, die baat heeft bij een zo vroeg mogelijke datum, verklaarde 's lands hoogste rechter dat de interim-president op vervroeging aanstuurt. Hij zou het voordeel van zijn populariteit, gebaseerd op de veldtocht tegen de Tsjetsjenen, willen "verzilveren" voordat het Russische leger in de Kaukasus vastloopt.

Waarnemers menen overigens dat het juridisch nog de vraag is of Poetin de verkiezingen verder kan vervroegen.

Die drang om het ijzer te smeden nu het heet is wordt alom gezien als de reden van Jeltsins vervroegde aftreden, in ruil voor immuniteit van rechtsvervolging en andere, levenslange privileges. Of ook Jeltsins familieleden (aangetrouwd of niet) en vertrouwelingen deze juridische onschendbaarheid genieten is onduidelijk: volgens de letterlijke tekst van het decreet geniet alleen Jeltsin immuniteit. Maar ex-Sovjet- leider Michail Gorbatsjov gaat er voetstoots van uit dat Poetin de belangen van 'de Familie' (de kring van machthebbers in het Kremlin) zal beschermen. "Het regime verandert niet", zo voorspelt hij. "Er komt geen strijd tegen de corruptie." De Familie bestaat uit Jeltsin, zijn beide dochters Tatjana en Jelena, hun echtgenoten, de penningmeester van het Kremlin en machtige huisvrienden en zakentycoons als Anatoli Tsjoebais en Boris Berezovski. De rol van Tatjana, die steekpenningen van een Zwitsers bouwbedrijf zou hebben aangenomen, springt het meest in het oog: zij was de schakel tussen de clan van profiteurs en de aftakelende president. "Ik kan als enige onaangename dingen bij hem aanroeren", zei de presidentsdochter in 1997 bij haar aantreden als Kremlin-adviseur. "Ik weet de meest geschikte momenten te kiezen." Haar soms occult genoemde invloed op haar vader zou doorslaggevend zijn geweest bij diens besluit om de macht voortijdig over te dragen aan zijn kroonprins Poetin. Alleen al in ruil voor deze "dienst", zo redeneren de analisten, hebben Tatjana en de haren de nieuwe Kremlin- leider in een positie van dankbaarheid en afhankelijkheid gedwongen.

Belangrijkste passages uit het decreet dat waarnemend president Vladimir Poetin op 31 december 1999, onmiddellijk na zijn aantreden, ondertekende over de onschendbaarheid van zijn voorganger, president Jeltsin: "De afgetreden president heeft zijn leven lang aanspraak op een maandpensioen ter grootte van 75 procent van zijn huidige salaris.

De afgetreden president krijgt zijn leven lang van de kant van de staat een lijfwacht toebedeeld op zijn woon- of verblijfplaats, evenals transportmiddelen. De bescherming strekt zich ook uit tot zijn gezinsleden en begeleiders.

De afgetreden president en zijn familieleden zullen dezelfde geneeskundige verzorging krijgen die hun al tot de dag van zijn aftreden ten deel viel. De afgetreden president geniet onschendbaarheid. Hij kan niet strafrechtelijk of administratief ter verantwoording worden geroepen; hij kan niet worden aangehouden en gearresteerd, er kan geen opsporingsbevel tegen hem worden uitgeschreven en hij kan niet worden gefouilleerd of doorzocht.

De afgetreden president krijgt voor het leven een van de staatsresidenties tot zijn beschikking.

De kosten die door dit decreet ontstaan worden gedekt uit de middelen van de federale begroting." Bron: Welt am Sontag.


Zie ook:

Tsjetsjenië is voor Poetin prioriteit (3 januari 2000)
De regie was voortreffelijk (3 januari 2000)
Aftreden past in politiek scenario (3 januari 2000)
Coup Kremlin (3 januari 2000)
Jeltsin treedt af(1 januari 2000)
Clinton looft Jeltsin (1 januari 2000)
Coup Kremlin (1 januari 2000)
Aftreden Jeltsin verrast en verheugt Haagse politiek (1 januari 2000)
Aftreden past in politiek scenario Kremlin (1 januari 2000)
Een breker, een bluffer, maar geen bouwer (1 januari 2000)
Een man van de daad (1 januari 2000)

NRC Webpagina's
4 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)