U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Een zinnige gedenkdag

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Nog één keertje dan: volgende maand gaat Radio Veronica nog eenmaal buitengaats, om het feit te herdenken dat deze zee-muziekzender op 31 augustus 1974 het zwijgen kreeg opgelegd toen Nederland een internationaal verdrag ratificeerde waardoor elke medewerking aan vanuit internationale wateren opererende radiostations strafbaar werd. Wie meewerkt aan de eendaagse revival heeft van de wet nu overigens niets te vrezen: het Commissariaat voor de Media heeft voor het avontuur vergunning verstrekt.

De legende van Radio Veronica wordt door de nog steeds talrijke, nu wat oudere fans die ook deze reünie organiseren, wel een beetje overdreven. Veronica was jarenlang een intens burgerlijk radiostation vol gesponsorde kwartiertjes en halfuurtjes. Moderne, zogeheten Top Fourty radio - uit de Verenigde Staten geïmporteerd - werd jarenlang eigenlijk alleen maar door het genie Joost den Draayer (de latere media-ondernemer Willem van Kooten) bedreven, en alle uitzendingen waren keurig in een Hilversums studiootje opgenomen vanwaar de banden dan naar het schip werden gebracht.

Pas vanaf 1970 veranderde dat, toen Veronica op de Noordzee gezelschap kreeg van het schip Mebo-2 - eigendom van twee nachtclubeigenaren uit Zürich, waarop alles live werd gedaan. Toen begaven zich ook dj's van Veronica naar de Noordzee, om op de woelige baren zelf hun plaatjes te draaien en werd Veronica van een kleinburgerlijke familiezender meer een echt popstation. Helaas groeven de eigenaren van Veronica in de concurrentieslag met Radio Noordzee, dat vanaf de veel grotere Mebo-2 uitzond, ook meteen hun eigen graf. Ze betaalden namelijk een aantal duistere figuren om met rubberbootjes en fosforbommen de Mebo-2 buiten bedrijf te stellen. Dat mislukte, maar het gaf een nieuwe impuls aan de Haagse politiek om - zoals de Britten al in 1967 hadden gedaan - de zeezenders het leven onmogelijk te maken. De politieke lobby van wat nu de publieke omroepen heten, maar destijds nog 'de zuilen' werd genoemd, had daar al lang op aangedrongen, maar de Haagse politiek was altijd huiverig geweest voor zo'n impopulaire stap.

De betekenis van Radio Veronica ligt, achteraf bezien, niet zozeer in wat het station te bieden had, maar meer in de reactie erop van het omroeppolitieke establishment van die dagen. Als de populariteit van Veronica - dat je overal in winkels, bouwplaatsen en strandtenten hoorde schetteren - iets aantoonde, dan was het wel de publieke behoefte aan zo'n amusements - en muziekzender. Maar de Hilversumse omroepen waren vastbesloten aan die behoefte geen gehoor te geven. Weliswaar was, mede in verband met het aanstaande verbod op Veronica, in 1974 de radiozender Hilversum 3 opgericht, maar de omroepen weigerden pertinent mee te gaan in de nieuwerwetse radio-formats zoals de zeezenders die hadden geïntroduceerd. Hilversum 3 bestond voornamelijk uit beschaafde muziek (Oscar Peterson, het liedboek van de Nederlands Hervormde Kerk). En zo is het eigenlijk min of meer gebleven, totdat in de jaren negentig de Nederlandse overheid legale commerciële radio niet langer met goed fatsoen kon tegenhouden, en de publieke radio prompt de helft van zijn publiek verloor - net zoals eerder was gebeurd met televisie, na de vanuit Luxemburg opgedrongen commerciële concurrentie. Toen begonnen die publieke omroepen plotseling ernst te maken met wat inmiddels 'zenderkleuring' heette. Misschien toch een zinnige gedenkdag dus, die 31-ste augustus - niet zozeer ter nagedachtenis aan een zeezender, maar aan de taaie publieksonvriendelijkheid, zoniet publieksverachting waarvoor Radio Veronica een knullig alternatief vormde.

Radio Veronica zit van 22 tot 31 augustus op middengolf 585 Khz.

NRC Webpagina's
21 JULI 1999


Eerder verschenen in deze rubriek:

Exotische zenders
(14 juli 1999)
Wilde kabelsporten
(7 juli 1999)
Meer dan kabel
(30 juni 1999)
Onze Russische jongens
(23 juni 1999)
Webfilmfestival
(16 juni 1999)
De werkelijkheid betrapt
(9 juni 1999)
Propaganda gecensureerd
(2 juni 1999)
Keuvelen of bombarderen
(25 mei 1999)
Nieuwshonger
(19 mei 1999)
Haperende hossers
(12 mei 1999)
Kabel-drama
(5 mei 1999)
Het kneuterige TV5 is niet meer
(28 april 1999)
Het nieuws uit Belgrado
(21 april 1999)
Magere tijden
(14 april 1999)
Voorlichters en de vijand
(7 april 1999)
Analoge tranen
(31 maart 1999)
Gemene mannen met spieren
(24 maart 1999)
Treurige euro propaganda
(17 maart 1999)
Radio als integrator
(3 maart 1999)
Koerdische moederkloek
(24 februari 1999)
Een kosmische woordenkraam
(17 februari 1999)
Kletsen over schotels
(10 februari 1999)
Prachtig geneuzel
(3 februari 1999)
Losse berichten uit de ruimte
(20 januari 1999)
Communisten uit de oude doos
(13 januari 1999)
Nu ook in het Duits
(6 januari 1999)

Eerder verschenen artikelen in het archief
.


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)