Zaterdag 17 juli 1999
NRC HANDELSBLAD
* TEGENSPRAAK    * SUPPLEMENT    AGENDA    ARCHIEF    ADVERTENTIES    SERVICE
De website van NRC Handelsblad brengt dagelijks een selectie uit het nieuws en wordt om 16.00 uur geactualiseerd
Vers Nieuws

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland (open tot 20 juli)

bolletje De koesrdaling van de euro en vergeefse peptalk in Economie voor jou.
bolletje De beste mensen in de City of London: geld is niet het issue in Z.
bolletje De opvallendste recensies in Kunst van de Week
bolletje Bij het nieuws:
Dossier Suriname
Dossier Tour de France 1999
Dossier Kosovo

( a d v e r t e n t i e s )
Internetgids

Jaarverslagen Kompas


Vragen, reacties of opmerkingen? Stuur ze naar web@nrc.nl.
Ingezonden brieven kunt u naar opinie@nrc.nl sturen, klachten over de bezorging naar abonnee@nrc.nl en oude artikelen zijn (tegen betaling) via docu@nrc.nl te bestellen.


Waterbustransport
GORINCHEM - Twee waterbussen zijn gisteren van Nieuw-Lekkerland naar een werf in Gorinchem versleept waar zij worden afgebouwd. In totaal vier van die boten worden in het najaar ingezet voor het openbaar vervoer tussen Dordrecht en andere Drechtsteden om in het spitsuur de files op de weg te vermijden.
(Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)

* Bouterse krijgt zestien jaar cel
De Haagse rechtbank heeft de voorma lige Surinaamse legerleider Desi Bouterse gisteren veroordeeld tot de zwaarste straf die ooit in een drugszaak in Nederland is opgelegd: 16 jaar cel en 4,6 miljoen gulden boete.

* Besluit GS was onwettig
Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland, het dagelijks bestuur van de provincie, hebben in 1995 onwettig gehandeld toen zij besloten te gaan 'bankieren' op de geldmarkt. Als gevolg van dat besluit heeft Zuid-Holland nu voor 1,7 miljard gulden aan leningen uitstaan, zo werd deze week bekend bij de surseance van debiteur Ceteco. Het besluit van GS werd niet voorgelegd aan Provinciale Staten, het hoogste orgaan van de provincie. Hiermee is de Provinciewet en mogelijk de Grondwet geschonden.

* 'De Mujahedeen regisseerden ons vluchtverhaal'
Omstreeks 1.500 Iraanse politieke vluchtelingen hebben met een vervalst vluchtverhaal een Nederlandse verblijfsstatus verkregen. Betrokkenen vertellen.

* Haïtianen verwezenlijken Amerikaanse droom
De 'invasie' in de jaren tachtig en negentig van honderdduizenden Haïtiaanse bootvluchtelingen riep in de Verenigde Staten veel weerstand op. Maar in veel opzichten blijken de Haïtianen de vleesgeworden Amerikaanse droom.

* Een Sri-Lankese huishoudster als statussymbool
Het Palestijnse verbod op het etaleren van luxe zoals dat tijdens de intifadah gold, is weggesleten. En naast dure kleding heeft ook de Sri-Lankese huishoudster haar intrede gedaan.

*
De Draad - interview in beeld en geluid
Frackers: "Versmelting en fragmentarisering leidt tot een kakofonie van media."
* Kort nieuws
* Medianieuws
* Radio en televisie
* Film en Video - premières
* Profiel - wekelijkse themabijlage
* Dossiers
* Documenten
* Links van de dag
* Economie voor jou
* Bureau Moskou
* Videoclip
* Kunst van de Week
* Gastenboek


( a d v e r t e n t i e s )
Scoot - Moe

Krekel
Krekel
Banque de
Pays-Bas Sud

NRC Handelsblad
op Internet

Hoofdredactie:
mr. F.E. Jensma
(hoofdredacteur),
J. van der Vaart,
dr. W. Oosterbaan Martinius
en L. Starink

Internetredactie:
F. Santing (chef),
drs. E.N.M. de Bruin,
drs. L.J. Keijser,
drs. T.S.E. Ketelaar,
drs. M.J. Klaver,
T.J. Rooduijn en
L. Witte

Vormgeving:
B. Grätz
V.J.S.M. Ramsey

 

* De dokter lijdt aan seksuele fantasieën
De laatste film van Stanley Kubrick, Eyes Wide Shut, ging gisteren in première in de Verenigde Staten, na maandenlange opgewonden voorpubliciteit. Het is geen erotische thriller, zoals was gesuggereerd, maar een donker drama.

* Bod van Cap Gemini op dochter faalt
Het openbare bod van de Franse automatiseerder Cap Gemini op de Nederlandse dochter Cap Gemini is mislukt. Het moederbedrijf maakte gisteren bekend dat bijna 85 procent van de aandelen is aangemeld. Doel was om minstens 95 procent binnen te halen.

* Knecht Lotz uit schaduw van Boogerd
De knecht trad gisteren uit de schaduw van zijn meester. Marc Lotz, bij de wielerploeg van Rabobank de trouwste helper van Michael Boogerd, mocht gisteren in het Centraal-Massief voor zijn eigen kansen rijden en greep die mogelijkheid met beide handen aan. In de twaalfde etappe, die werd gewonnen door de Spaanse klimmer David Extebarria (Once), zorgde de 25- jarige Limburger er voor dat de ploeg van Theo de Rooy voor het eerst in de Tour de France in positieve zin opviel.


H O O F D R E D A C T I O N E E L   C O M M E N T A A R
* Bouterse veroordeeld
EEN SPOOKPROCES is het genoemd: de rechtszaak tegen de voormalige Surinaamse legerleider Bouterse wegens grootschalige drugshandel. De verdachte had de uitnodiging naar de Haagse rechtszaal te komen afgeslagen. Zijn advocaat - de bekende strafpleiter A.Moszkowicz - schitterde door afwezigheid omdat hij de stelling verdedigt dat de zaak eigenlijk in Rotterdam had moeten worden aangebracht. Quod non, zoals de latinisten zeggen. Het vonnis waartoe de Haagse rechtbank is gekomen, is echter geheel van deze wereld: een maximale straf van 16 jaar, conform de eis, met de kanttekening dat dit eigenlijk nog te weinig is gezien de ernst van de bewezen verklaarde misdrijven.


Z A T E R D A G S   B I J V O E G S E L
* Geld is niet het issue
Geld lenen is saai. Investment banking is leuk! De bankiers van de 21ste eeuw leven in Londen en werken (vooral) bij Ameri- kaanse banken. Dit zijn de mannen die beslissen of drie miljard gulden van de kapitaalmarkt naar Ahold gaan of naar een ander. Een portret van happy people en huurlingen. Met de bonus als ethisch principe.

Columns

* J.L. Heldring
* H.J.A. Hofland
* Youp van 't Hek
* Elsbeth Etty
* Karel Knip
* Roel Janssen
* CS Vrijdag

Abonnement op NRC Handelsblad?

Abonnement

Een aanbod om over na te denken.