U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Zuid-Holland

Ceteco


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Besluit GS was onwettig

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 17 JULI. Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland, het dagelijks bestuur van de provincie, hebben in 1995 onwettig gehandeld toen zij besloten te gaan 'bankieren' op de geldmarkt. Als gevolg van dat besluit heeft Zuid-Holland nu voor 1,7 miljard gulden aan leningen uitstaan, zo werd deze week bekend bij de surseance van debiteur Ceteco. Het besluit van GS werd niet voorgelegd aan Provinciale Staten, het hoogste orgaan van de provincie. Hiermee is de Provinciewet en mogelijk de Grondwet geschonden.

Tot deze slotsom komen drie hoogleraren staatsrecht en overheidsfinanciën. "Voor iedere gulden die je uitgeeft, ook om er meer geld mee te maken, schrijft de Provinciewet voor dat autorisatie van Provinciale Staten nodig is", aldus P. Boorsma, hoogleraar openbare financiën en Eerste-Kamerlid (CDA). "Nu die niet is gevraagd, is de wet geschonden en het besluit waarschijnlijk nietig."

Het college van GS informeerde in 1995 Provinciale Staten niet uit angst zijn strategische positie op de geldmarkt te schaden. Deze week bleek dat de Staten - anders dan GS-leden - geen notie hadden van het 'bankieren' door de provincie.

Volgens Boorsma had commissaris van de koningin Leemhuis in 1995 op de onwettigheid moeten wijzen. Leemhuis was overigens tegen het GS-besluit. "Maar zij had moeten melden: dit kan niet volgens de Provinciewet. Dat behoort tot haar taken.'Emeritus hoogleraar J. van der Dussen (financiën lagere overheden) meent ook dat het "niet correct" was PS buiten het 'bankieren' te houden. Hij wijst erop dat Leemhuis het besluit voor vernietiging bij de Kroon had kunnen voordragen. Hoogleraar staatsrecht H. Hennekens uit Nijmegen zegt bovendien dat GS ook in strijd met de Grondwet hebben gehandeld. Volgens hem schrijft artikel 124 lid 1 voor dat de provincie niet "buiten haar huishouding" mag gaan. "Bankieren valt daarbuiten. Dus áls het college het besluit al aan PS had voorgelegd, hadden PS het niet eens mogen goedkeuren. Je mag ook niet besluiten dat moord is toegestaan."

In een Staten-vergadering werd gisteren kritiek geleverd op Gedeputeerde A. de Jong (financiën) omdat hij ondanks de affaire met vakantie ging. Besluiten bleven uit omdat een onderzoek naar de affaire wordt afgewacht. De opdracht wordt volgende week geformuleerd. Premier Kok had gisteren ook kritiek op handelwijze van de provincie Zuid-Holland. Lenen en uitlenen van geld vindt Kok geen taak is van een provincie. Hij kondigde aan dat de ministers Peper (Binnenlandse Zaken) en Zalm (Financiën) op schrift gaan stellen hoe de verantwoordelijkheden van overheden op dit terrein liggen.


Zie ook:
Commissaris tekende leningen Ceteco (16 juli 1999)

Affaire zoals Ceteco 'kan zo weer gebeuren' (16 juli 1999)

Zuid-Holland verstrekte 1,7 miljard aan leningen (15 juli 1999)

Leningen? Van de provincie? Ceteco? (15 juli 1999)

Strop bij provincie na val handelshuis (10 juli 1999)

NRC Webpagina's
17 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)