U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Suriname

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Bouterse veroordeeld


EEN SPOOKPROCES is het genoemd: de rechtszaak tegen de voormalige Surinaamse legerleider Bouterse wegens grootschalige drugshandel. De verdachte had de uitnodiging naar de Haagse rechtszaal te komen afgeslagen. Zijn advocaat - de bekende strafpleiter A.Moszkowicz - schitterde door afwezigheid omdat hij de stelling verdedigt dat de zaak eigenlijk in Rotterdam had moeten worden aangebracht. Quod non, zoals de latinisten zeggen. Het vonnis waartoe de Haagse rechtbank is gekomen, is echter geheel van deze wereld: een maximale straf van 16 jaar, conform de eis, met de kanttekening dat dit eigenlijk nog te weinig is gezien de ernst van de bewezen verklaarde misdrijven.

Een veroordeling bij verstek lijkt nogal vanzelfsprekend - de verdachte voert immers geen verweer - maar verstek is een volwaardige procesgang. De boodschap van het Haagse vonnis, met name de strafmaat, laat in elk geval geen ruimte voor twijfel: de rechtbank is volledig overtuigd door de aanklacht die het resultaat is van het jarenlange en geruchtmakende onderzoek van het zogeheten CoPa-team. De afkorting staat voor Colombia- Paramaribo. Dit politieel-justitiële team heeft tegen de klippen moeten opwerken. Dat betreft niet alleen de moeilijkheden die inherent zijn aan het doordringen tot een criminele organisatie. De zuiverheid van de bewijsvoering komt in dit soort gevallen al gauw onder druk te staan. In de zaak-Bouterse kwam daarbij nog een onmiskenbare spanning tussen de inzet van de speurders en de zorg van politieke autoriteiten voor de betrekkingen met Suriname.

GEZIEN DE PERSOON en de status van de verdachte heeft het Haagse vonnis de nodige internationale repercussies. De opdracht en legitimatie van de strafrechtspleging is echter de bescherming van Nederlandse rechtsgoederen. Vergelijkingen met het aandeel van Bouterse in de Decembermoorden van 1980 zijn niet op hun plaats, al is het opmerkelijk dat Bouterse zelf zich in een reactie op de eis van 16 jaar liet ontvallen dat deze uitkwam op een jaar voor elk slachtoffer in Fort Zeelandia. Deze zaak staat echter nog open.

Het krachtige signaal van de Haagse rechtbank kan op juridische en feitelijke gronden door hogere rechters worden gecorrigeerd. Afgaande op de raadsman zal hij zich zeker niet neerleggen bij dit vonnis. Dit zal zijn uitwerking echter niet missen nu de rechtbank een formeel internationaal verzoek tot gevangenneming van Bouterse heeft gedaan. De voormalige "Bevel" doet daar laatdunkend over, ongetwijfeld met de episode van de mislukte poging hem in Brazilië op te pakken in het achterhoofd. Een zo duidelijk veroordelend vonnis als de Haagse rechter nu heeft gegeven maakt echter wel enig verschil met een opsporingsverzoek van de regering.

UITLEVERINGSVERZOEKEN BLIJVEN een politiek gela den materie en het is zeker niet onwaarschijnlijk dat met name een aantal Caraïbische landjes zich weinig gelegen zullen laten liggen aan de Haagse oproep. Veel goeds kan deze steun Bouterse niet doen. De grote vraag is hoe Suriname reageert. Bouterse maakt zich overduidelijk op zijn voormalige pupil Wijdenbosch op te volgen als president. De zittende president is na de volksbeweging tegen zijn rampzalige bewind ieder gezag kwijt. Zijn regering is vleugellam. Maar hij heeft de beoogde tegenpresident Telting de pas weten af te snijden. Zelf zal "Bosje" weinig hebben aan deze taktische overwinning; hij kan moeilijk hopen op herverkiezing, zelfs niet met een nieuwe brug over de Surinamerivier. Zijn manoeuvres vormen wel een uitgelezen lanceerbasis voor een presidentschap van Bouterse. Per slot van rekening is Wijdenbosch zelf ook door een politiek gambiet en niet een overtuigend mandaat van het volk aan de macht gekomen. Het Haagse vonnis kan helpen het besef in Suriname te laten doordringen dat het weinig zin heeft een internationale outcast aan de macht te helpen. Het uiteindelijke oordeel is echter aan het Surinaamse electoraat. Dat is wel zo goed voor de beoogde zakelijke verhouding met het voormalige moederland.

NRC Webpagina's
17 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)