` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Moskou was in 1962 klaar om New York te vernietigen
KOROLJOV, 9 SEPT. Op het hoogtepunt van de Cuba-crisis in oktober 1962 heeft de Sovjet-Unie rond twintig intercontinentale nucleaire raketten op eigen grondgebied in stelling gebracht, waarvan er één, geladen met een kernbom van 3,5 megaton, op New York stond gericht. Die raket was opgesteld in Kazachstan. Dat onthult de 85-jarige raketbouwer Boris Tsjertok in een vraaggesprek met NRC Handedlsblad.

Vergrijzing beperkt kansen jonge ambtenaren
ROTTERDAM, 9 SEPT. De vergrijzing van het ambtenarenapparaat beperkt de promotiekansen van nieuwkomers. De rijksoverheid dreigt daardoor haar aantrekkelijkheid te verliezen als werkgever voor jonge, ambitieuze mensen. Dit blijkt uit het rapport Bevolkingsvraagstukken in Nederland anno 1997.

Spencers willen titel Diana niet terug
LONDEN, 9 SEPT. De Britse koningin heeft aangeboden prinses Diana postuum de titel Hare Koninklijke Hoogheid terug te geven die ze een jaar geleden bij haar scheiding had verloren, maar de familie van de prinses sloeg dat aanbod af.

Leiders aanhang Karadzic zitten vast in Banja Luka
BANJA LUKA, 9 SEPT. De leiders van de Karadzic-vleugel in de Servische Republiek zitten sinds gisteravond opgesloten in een hotel in Banja Luka. Ze zochten daar gisteravond hun toevlucht voor aanhangers van Plavsic, nadat een poging van aanhangers van Karadzic om de president van de Servische Republiek in Bosnië, Biljana Plavsic, met een massabetoging in haar eigen bolwerk Banja Luka af te zetten, was mislukt.

Van Schalkwyk volgt De Klerk op
KAAPSTAD, 9 SEPT. De Zuid-Afrikaanse Nationale Partij heeft de politicoloog Marthinus van Schalkwyk gekozen als opvolger van ex-president F.W. de Klerk. Van Schalkwyk (37) was sinds 1994 parlementslid en directeur van de partij. Bij de stemming in Kaapstad versloeg hij zijn drie concurrenten met 75 van de 105 stemmen.

Ongeluk in laboratorium
UTRECHT, 9 SEPT. Na een ongeluk met chloormethylether in het laboratorium van de faculteit scheikunde en biologie van de Universiteit van Utrecht zijn vanmiddag twee mensen van de bewaking met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Vier anderen zijn in verband met huidcontact met de stof ter controle naar het ziekenhuis gegaan, aldus de Utrechtse brandweer.

Kabinet Comoren is ontbonden
MUTSAMUDU, 9 SEPT. De president van de Comoren, Abdoulkarim Taki, heeft zijn kabinet ontbonden en aangekondigd dat hij alle macht aan zich trekt. De mededeling volgt op de mislukking van een interventie op het eiland Anjouan, dat zich van de eilandenrepubliek in de Indische Oceaan heeft afgescheiden.

Coca-Cola Light uit de handel
ROTTERDAM, 9 SEPT. Coca-Cola haalt in Nederland alle flessen Coca-Cola Light uit de winkels, omdat veel klanten hebben geklaagd over een afwijkende smaak. In Duitsland zijn om dezelfde reden enkele duizenden blikjes met deze caloriearme frisdrank uit de handel genomen.

MKB: winkels uur langer open
DELFT, 9 SEPT. De Nationale Winkelraad van MKB Nederland wil dat de winkels in Nederland 's avonds een uur langer openblijven en pas 19.00 uur sluiten. Uit een enquête van de Winkelraad blijkt dat 82 procent van de winkeliers geen gebruik maakt van de mogelijkheid langer open te blijven.

Hoofdcomputer Mir werkt weer
KOROLJOV, 9 SEPT. De hoofdcomputer aan boord van het Russische ruimtelaboratiorium Mir werkt weer. De computer is vanochtend door de driekoppige bemanning opgestart.

NRC Webpagina's
9 SEPTEMBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)