U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

 ZUID-AFRIKA

 NIEUWS

 ACHTERGRONDEN

 OPINIE

Niet-ondertekenaars

Zuid-Afrika, Noorwegen en Canada worden vandaag de eerste landen die het antilandmijnverdrag ondertekenen. Een aantal belangrijke producenten, voorop de Verenigde Staten, Rusland en China, sluit zich echter vooralsnog niet bij het verdrag aan. Evenals China, de grootste producent, heeft Rusland wel een uitvoerstop afgekondigd.

Andere belangrijke producenten en gebruikers van landmijnen die het verbod niet ondertekenen zijn India, Pakistan, en de meeste landen in het Midden-Oosten, waaronder Turkije, Israel, Iran, Irak en Syrië. Twee lidstaten van de Europese Unie staan op de lijst van niet-ondertekenaars: Finland en Griekenland. De Canadese inspirator van het verdrag, minister Lloyd Axworthy, verklaarde gisteren ,,de niet-ondertekenaars te zullen blijven aanmoedigen tot de conventie toe te treden''.

Landen die de conventie wel ondertekenen zijn onder andere Japan, Australië, Cambodja, de meeste Europese landen, bijna heel Latijns Amerika, en een groot deel van Afrika, waaronder Angola en Mozambique. Ook Nederland ondertekent het verdrag, als een van de dertien landen die vorig jaar als eerste eenzijdig een verbod op landmijnen afkondigden.

NRC Webpagina's
december 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) 3 DECEMBER 1997