NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vredesmissie Ethiopië en Eritrea

Nieuws

Geschiedenis conflict

Nederlandse defensiepolitiek

Nederlands bataljon

Ethiopië en Eritrea

Documenten

Links

Nieuws

Vredesmacht veel duurder
(30 april 2001)
De kosten voor de Nederlandse bijdrage aan UNMEE, de VN-vredesmacht in Ethiopië en Eritrea, vallen veel hoger uit dan verwacht. Dat heeft het ministerie van Defensie desgevraagd bevestigd.

Eritrea betreurt vertrek Nederlanders
(25 april 2001)
De Eritrese president Isayas Afewerki heeft vanmorgen zijn spijt uitgesproken over het aanstaande vertrek van de 1.100 Nederlandse UNMEE-militairen uit zijn land. "Ik ben daar niet verheugd over", aldus Afewerki, die in Nederland is voor een kort werkbezoek.

'Ethiopië drong ons de oorlog op'
(25 april 2001)
De Eritrese president Issayas Aferworki is vandaag op bezoek in Nederland. De in eigen land uiterst populaire politicus is tevens een sluw militair.

Het Nederlandse bataljon in Eritrea
(25 april 2001)
Nederland was in december het eerste land dat troops on the ground had voor UNMEE, de VN-vredesmacht voor Ethiopië en Eritrea. Nederland levert ongeveer 1.100 militairen, waarvan de hoofdmoot wordt gevormd door een 'versterkt' bataljon van ongeveer 800 mariniers.

Eritrea aan financieel infuus
(24 april 2001)
De recente oorlog met buurland Ethiopië heeft diepe sporen nagelaten in de economie van Eritrea, waarvan de president morgen een officieel bezoek aan Nederland zal brengen. Zelfs hardnekkig nationalisme kan het land er dit keer niet bovenop helpen. Hulp mogelijk wel.

Gevaar dreigt aan het front
(18 april 2001)
Het vredesproces tussen Ethiopië en Eritrea schiet niet hard op. De veiligheidszone tussen de twee landen is vanmiddag afgekondigd, maar nieuwe gevaren dreigen.

Apaches zijn onmisbaar bij een evacuatie
(20 februari 2001)
De betrokkenheid van de Tweede Kamer bij de uitzending van militairen is sterk toegenomen. Opportunisme en krenterigheid horen in debatten over vredesoperaties echter niet thuis, vindt Theo van den Doel.

Apaches hadden beter thuis kunnen blijven
(20 februari 2001)
De gang van zaken rondom de uitzending van een viertal Apache-helikopters naar Djibouti maakt overduidelijk dat de Nederlandse politiek-militaire besluitvorming nog steeds te wensen overlaat. Ze varieert van naïviteit en het veiligstellen van partijpolitieke belangen en gekwetste ego's tot onpraktische overcompensatie. Want wat is nu nog de ratio achter de stationering van deze helikopters in Djibouti? In ieder geval geen politiek-militaire.

D66 alsnog tegen Apaches naar Djibouti
(16 februari 2001)
De Apache-helikopters die gisteren naar Djibouti zijn vertrokken, vormen een splijtzwam in de coalitie.

Wapenembargo tegen Eritrea en Ethiopië blijft
(11 januari 2001)
De Verenigde Staten zijn er gisteren opnieuw niet in geslaagd de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te winnen voor onmiddellijke opheffing van het wapenembargo tegen Ethiopië en Eritrea.

Apaches gaan vrijwel zeker naar Djibouti
(4 januari 2001)
De stationering van vier Apache gevechtshelikopters in Djibouti ter ondersteuning van de Nederlandse bijdrage aan de vredesmacht UNMEE in Ethiopië en Eritrea is zo goed als rond.

Ethiopië wacht met terugtrekking
(4 januari 2001)
Ethiopië trekt zijn leger niet uit Eritrea terug tot de Eritrese regering voldoet aan haar verplichtingen tot hergroepering van troepen. "De terugtrekking van Ethiopische troepen van Eritrea's hoogten wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld als gevolg van de aarzeling van Asmara om het akkoord tot hergroepering van troepen in de tussen de twee landen getekende vredesovereenkomst ten uitvoer te leggen", aldus een vandaag uitgegeven verklaring van het ministerie van Defensie in Addis Abeba.

NRC Webpagina's
30 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad