|
|
Links
Toen op 11 juli 1995 de stad Srebrenica viel, begonnen Servische troepen vrijwel onmiddellijk met etnische zuivering. Het gebeurde onder de ogen van Dutchbat, de Nederlandse legereenheid die voor de verdediging van de stad verantwoordelijk was. Nog steeds is niet duidelijk wat de rol van Dutchbat is geweest tijdens de val van de moslimenclave. Dossier Srebrencia geeft een overzicht van vier jaar onthullingen en onderzoek.
De bereidheid van Westerse landen om mee te doen aan vredesmissies neemt af. De vredeshandhaving van de VN wordt wel omschreven als een 'vrijwillige brandweer zonder blusapparatuur'. Profiel Vredesmissies legt uit wat een missie is en beschrijft huidige missies.
Eritrea Deze site, voor de Eritrese gemeenschap in Nederland, functioneert als een platvorm voor discussies over zowel de situatie in het thuisland als de situatie in Nederland. Naast informatie over politiek vindt u hier ook informatie over het dagelijkse leven van Eritreërs.
Aan de hand van veel kaartjes en geluidsfragmenten vertelt deze site de geschiedenis van Eritrea. Verder biedt de site informatie over de geologische, geografische en economische en politieke situatie van het land.
Deze website biedt een schat van informatie over het Eritrees-Ethiopisch conflict. Deze informatie is afkomstig van nieuwssites, wetenschapsjournalisten, persberichten en onafhankelijk bibliotheek onderzoek. De site is een initiatief van een Ethiopiër.
Naast de tal van artikelen en links over het grensconflict tussen Ethiopië en Eritrea biedt deze site een uitgebreid scala aan analyserende en opiniërende artikelen over het onstaan van het grensconflict tussen Ethiopië en Eritrea.
Ethiopië Op deze site is naast nieuws ook onder meer een brief te lezen die een groep hoogleraren uit Eritrea aan de regering heeft geschreven. Hoewel het forum eigenlijk heel Oost-Afrika zou moeten vertegenwoordigen, gaat het grootste gedeelte de site over het conflict tusen Ethiopie en Eritrea.
Verschillende vooraanstaande Ethiopische politici geven op deze pagina hun mening over het Eritrees-Ethiopische conflict.
Ethiopische Media De Addis Tribune is een door de overheid gereguleerde wekelijkse Ethiopische krant. Naast nieuwsartikelen biedt deze site tal van opiniërende artikelen, vanuit een duidelijk Ethiopisch perspectief.
Eritrese media Een Eritrese krant met eigen nieuws over Ethiopië en Eritrea. Tevens bevat de site een uitgebreide selectie uit een aantal andere kranten en tijdschriften.
Naast verscheidene nieuwsartikelen biedt deze site een uitgebreide linklijst naar andere nieuwssites, zoals de BBC en CNN. Verder staan er op de site verschillende archieven, waarin bijvoorbeeld de verschillende Eritrese grondwetten te vinden zijn. De navigatie van de site is helaas vrij onoverzichtelijk.
Politiek Op deze pro-Ethiopische site kunt u mee discussiëren over het Ethiopisch-Eritrees conflict. Een aanrader is om de lijst met persberichten eens langs te gaan. Dat geeft een duidelijk beeld van de hoogtepunten van het conflict.
Militaire Vakbonden Op de site van de AFPM vindt u onder andere de brieven van minister Aartsen en de Grave over de deelname van Nederlandse militairen aan de vredesmissie. Verder vindt u op deze site tal van persberichten en de standpunten van de vakbond over deze missie. VBMNOV Ook op deze vakbondssite is informatie te vinden over de vredesmissie naar Ethiopië en Eritrea. De vakbond legt tevens haar standpunten over de uitzending van Nederlandse militairen naar dit gebied uit.
Verenigde Naties Op de bijzonder uitgebreide site van de VN is veel te vinden over vredesoperaties. Liefhebbers van kaarten komen hier zeker aan hun trekken, maar ook op het gebied van geschiedenis en actualiteit wordt de site goed bijgehouden. Andere sites Op de site van Defensie is een homepage gemaakt voor UNMEE, de vredesmissie naar Eritrea. Hierop is onder meer achtergrondinformatie te vinden over de missie en het conflict. Ook het thuisfront van de uitgezonden militairen kan hier met vragen terecht. Via de startpagina van het ministerie (www.mindef.nl) kan via het kopje ‘operaties' allerlei informatie worden gevonden over afgeronde en lopende missies waarbij Nederland betrokken was/is.
Eind 1999 heeft voormalig blauwhelmer Ron Visser een eigen e-mailgroep opgezet voor VN-veteranen om het onbegrip tussen ‘traditionele' veteranen, die te maken hadden met herkenbare vijanden, en de ‘vredesveteranen', die ook achteraf nog worstelen met hun onduidelijke rol in de conflicten waarbij ze betrokken werden, te verkleinen. De groep heeft inmiddels ruim 200 leden.
Drie jaar geleden hebben Nederlandse veteranen een eigen e-mailgroep opgezet. Zo'n 200 veteranen (variërend van oudstrijders uit de Tweede Wereldoorlog tot militairen die in Libanon waren gelegerd) kunnen op deze manier over van alles en nog wat contact houden. Volgens de Nedvetsorganisatie gaan er regelmatig zo'n veertig mailtjes per dag heen en weer.
Tweeëndertig landen ondertekenden een overeenkomst voor het streven naar Afrikaanse Eenheid. Onder die landen waren zowel Ethiopie en Eritrea. De site heeft een goede zoekmachine.
|
NRC Webpagina's 19 december 2000
|
Bovenkant pagina |
|