NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vredesmissie Ethiopië en Eritrea

Nieuws

Geschiedenis conflict

Nederlandse defensiepolitiek

Nederlands bataljon

Ethiopië en Eritrea

Documenten

Links

Apaches gaan vrijwel zeker naar Djibouti

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 4 JAN. De stationering van vier Apache gevechtshelikopters in Djibouti ter ondersteuning van de Nederlandse bijdrage aan de vredesmacht UNMEE in Ethiopië en Eritrea is zo goed als rond.

Komende maandag zal een delegatie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie in Djibouti de laatste besprekingen voeren. Het departement verwacht dat heli's de eerste helft van februari inzetbaar zullen zijn. De stationering van de Apaches was onzeker geworden nadat de regering van Djibouti had geëist dat de helikopters niet op een Franse militaire basis, maar op het Djiboutiaanse deel van de nationale vlieghaven zouden worden gestationeerd. Bovendien wil de regering van de voormalige Franse kolonie een vergoeding van enkele miljoenen guldens. Deze eisen zijn inmiddels door Nederland ingewilligd. Hierdoor vallen de kosten van de missie, die aanvankelijk waren begroot op zo'n 15 miljoen gulden aanzienlijk hoger uit: defensie gaat nu uit van een bedrag tussen de 20 en de 30 miljoen gulden.

De besprekingen van komende maandag gaan over de rechtspositie van het helikopterdetachement. Nederland wil niet dat de luchtmachtmilitairen onder het Djiboutiaanse recht vallen. Een woordvoerder van Defensie verwacht echter dat "deze laatste plooien volgende week glad zullen worden gestreken". Ongeveer 1.100 Nederlandse militairen nemen sinds begin december deel aan de vredesmacht UNMEE in het grensgebied tussen Ethiopië en Eritrea. Hoewel chef-defensiestaf Kroon tijdens hoorzittingen in de Kamer zei het meesturen van Apaches ongewenst te vinden, eiste de Kamer de inzet van de zwaarbewapende gevechtshelikopters, als extra zekerheid voor het Nederlandse mariniersbataljon. Minister De Grave (Defensie) toonde zich vervolgens bereid stationering van de toestellen "buiten het operatiegebied" van UNMEE, dus níet in Ethiopië of Eritrea, te onderzoeken. De Apaches zullen alleen worden ingezet in het geval van een zogenaamde 'extractie-operatie', als besloten wordt de Nederlandse troepen te evacueren. Vanuit Djibouti is het zes uur vliegen tot het inzetgebied.

NRC Webpagina's
4 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad