NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vredesmissie Ethiopië en Eritrea

Nieuws

Geschiedenis conflict

Nederlandse defensiepolitiek

Nederlands bataljon

Ethiopië en Eritrea

Documenten

Links

Ethiopië wacht met terugtrekking


ADDIS ABEBA, 4 JAN. Ethiopië trekt zijn leger niet uit Eritrea terug tot de Eritrese regering voldoet aan haar verplichtingen tot hergroepering van troepen. "De terugtrekking van Ethiopische troepen van Eritrea's hoogten wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld als gevolg van de aarzeling van Asmara om het akkoord tot hergroepering van troepen in de tussen de twee landen getekende vredesovereenkomst ten uitvoer te leggen", aldus een vandaag uitgegeven verklaring van het ministerie van Defensie in Addis Abeba.

Ethiopië zal een terugtrekking overwegen nadat de vredesmacht van de Verenigde Naties UNMEE (waaronder 1.100 man Nederlandse troepen) zich langs de grens heeft opgesteld en de precieze omvang van een tijdelijke veiligheidszone heeft bevestigd, aldus Ethiopië. Eritrea had vanmiddag nog niet gereageerd. Luitenant-kolonel A. van Ede, commandant van het Nederlandse contingent in UNMEE, is nog optimistisch over de vredesoperatie. "Als we terugkijken op de afgelopen maand, dan is er ontzettend veel bereikt."

Krachtens het vorige maand door Ethiopië en Eritrea in Algiers ondertekende vredesakkoord worden circa 4.200 man VN-vredestroepen in een 25 kilometer lange veiligheidszone in Eritrea gelegerd om toe te zien op de terugtrekking van de Ethiopische troepen en op de militaire hergroepering van de Eritreërs. Het Ethiopische leger bezet nog grote stukken Eritrees grondgebied langs de grens die het voorafgaand aan het vredesakkoord heeft veroverd. Diplomaten zeggen dat Eritrea opnieuw troepen wil legeren in gebieden waarop het aanspraak maakt en waarvan de bezetting twee jaar geleden de aanleiding vormde tot de grensoorlog. (Reuters)

NRC Webpagina's
4 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad